duminică, 7 ianuarie 2018

Colecţii şi colecţionari: exemplul francez




Ieri v-am prezentat, în detaliu, colecţia de  albume franţuzeşti a unui colecţionar ieşean.
Astăzi, pentru că tot am primit această felicitare specială, vă prezint colecţia unui bedefil francez.
Pentru cei care nu cunosc limba franceză, amicul Jef îşi prezintă în această fotografie o parte din colecţie: în stânga etajerele cu diversele ediţii ale albumelor lui Herge, la mijloc ediţiile originale (noi le spunem princeps – adică prima ediţie apărută dintr-o carte/album BD, pentru a o diferenţia  de reeditările succesive – evident prima ediţie este mult mai preţioasă, putând valora uneori chiar şi mii de euro). Pe peretele din dreapta se găsesc studiile şi cărţile de exegeză a benzii desenate.



În această a doua fotografie, alter-ego-ul  zoomorf al amicului Jef, Bufniţa Bedefilă, prezintă rafturile cu albume cu dedicaţii din partea autorilor (peste 600). 
Trebuie spus că Jef a  participat, ca benevol, la organizarea unui mare salon BD din sud-est-ul Franţei,  şi aşa a avut şansa să întâlnească "toată floarea cea vestită" a BD-ului francez.

Jef, evident,  nu este doar un simplu colecţionar, ci scrie articole şi cărţi de exegeză a benzi desenate.
 De când a ieşit la pensie a început să strângă scrisori manuscrise ale unor personalităţi culturale şi politice franceze, din secolul XIX şi XX, şi a achiziţionat deja peste 3000.

Acum, sper ca unii cârcotaşi să nu înceapă să spună că francezii au un nivel de trai mai elevat decât al nostru şi câştigă mult mai mulţi bani. Amicul Jef a fost profesor toată viaţa. 
Nu-i mai puţin adevărat că banda desenată face parte din obişnuinţele şi preferinţele de lectură ale publicului francez. În 2016 s-au vândut aproximativ 50 de milioane de exemplare de albume BD franţuzeşti, adică un  album  pe cap de locuitor mai mare de 6 ani. Şi tot anul trecut fiecare din aceşti francezi a cheltuit, în medie,  câte 200 de euro, pe cele 12-15 albume pe care le-a cumpărat.

La noi, din păcate, nu există astfel de statistici, iar cele existente  indică faptul că unul din doi români nu a cumpărat în 2016  nicio carte.  Să sperăm că măcar au citit, de la bibliotecă sau descărcate on-line.


Niciun comentariu: