luni, 8 mai 2017

ARY MURNU LA CRAIOVA! - fotocronica unui vernisaj



Sâmbătă s-a deschis la Craiova expoziţia "Creangă şi personajele sale", în viziunea lui Ary Murnu.


Au participat la vernisaj elevi de liceu şi profesori, dar şi personalităţi ale Craiovei, precum istoricul Nicolae Mihai, graficianul Marius Ghergu, muzicianul Mircea Suchici etc.  

 La deschiderea expoziţiei au luat cuvântul muzeografii ieşeni Andreea Tacu şi Cătălin-Mihai Ştefan,  care au vorbit audienţei despre Muzeul Literaturii Române din Iaşi - de menţionat că, în ţară, există doar două astfel de muzee, la Bucureşti şi la Iaşi, subliniind astfel importanţa capitalei culturale a Moldovei, locul de naştere şi de afirmare a unora dintre cei mai importanţi poeţi şi scriitori ai României.

Andreea Tacu
Cătălin-Mihai Ştefan

Apoi,  cei doi intelectuali  ieşeni au povestit,cu pasiune, despre geneza expoziţiei.
În 1970 Muzeul Literaturii Române – Casa Pogor a achiziţionat aproape o sută de desene originale semnate de Ary Murnu, ilustraţii ale mai multor poveşti scrise de Ion Creangă.
După aproape 50 de ani ele au fost dezgropate din colbul istoriei de către Andreea Tacu, care a avut excelenta idee de a le readuce în faţa publicului prin intermediul acestei inedite expoziţii ce prezintă facsimile la scara 1/1 a desenelor lui Murnu.
Publicul interesat poate astfel să admire tehnica minuţioasă de lucru a graficianului dar şi să afle informaţii preţioase despre obiceiurile, locuinţa, portul şi înfăţişarea oamenilor,  bineînţeles, transfigurate de viziunea artistică de la începutul secolului XX a lui Ary Murnu.

M-a amuzat astfel să văd un desen care ilustrează un pasaj din Ion Creangă ce spune că "deschizând lada, o mulţime de bălauri au ieşit dintr-însa şi pe loc au mâncat pe babă cu fată cu tot", desen   în care  Murnu a dat înfăţişări reale acelor lighioane – crocodili, cameleoni, cobre şi broaşte uriaşe, pentru a face şi mai veridică opera sa grafică. 

Fiecare desen este o operă de artă în miniatură,  dar şi un document istoric, reţinând astfel cât mai mult  atenţia privitorului.
 Ary Murnu (1881-1971)  este unul dintre marii graficieni ai României, cunoscut mai ales pentru ilustraţiile sale la ediţiile bibliofile Eminescu şi Creangă. El însă a fost un artist complet:  pictor, machetator de timbre şi de bancnote şi mai ales un caricaturist  fără pereche,  care a adus un succes incredibil în epocă revistei satirice Furnica. 




Vernisajul s-a încheiat cu un scurt recital al cunoscutului muzician craiovean Mircea Suchici

Până pe data de 18 mai expoziţia poate fi vizitată, gratuit, de publicul craiovean, în fiecare zi, între orele 18,00-20,30, iar grupurile şcolare pot veni la orice oră, cu  condiţia programării telefonice prealabile.

Comitetul Alianţei Franceze din Craiova mulţumeşte şi pe această cale Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi pentru colaborare.

Dodo Niţă

Oaspeţi ieşeni şi gazde craiovene

Fotografii de Iulian Sîrbu

Niciun comentariu: