joi, 20 aprilie 2017

Pascal J. Zanon (1943-2017)




Pascal J Zanon văzut de Walthery

Dacă tot a fost perioada sărbătorilor pascale,  şi v-am vorbit deja de marele nostru  desenator Pascal Rădulescu, în cele ce urmează vă voi povesti câte ceva despre un alt …Pascal.
 Desenatorul belgian Pascal J. Zanon. 

 
S-a născut  la Bruxelles, pe 1 noiembrie 1943, dintr-o familie de emigranţi italieni.  Tatăl său era … artist mozaicar, deci nu trebuie să ne mirăm că micuţul Pascal a intrat în contact cu arta încă din copilărie.
Din păcate, de-abia a terminat liceul şi părinţii săi s-au prăpădit (istoria nu precizează dacă de bătrâneţe sau în vreun accident).
 Aşa că, după ce s-a întors din armată (a făcut stagiul militar în ... Germania, la batalionul de carabinieri biciclişti, unde a fost camarad cu un alt desenator belgian celebru, Walthery),  Pascal trebuie să-şi caute de lucru, ca să supravieţuiască. Va fi funcţionar într-un birou, şofer de autocar, ghid turistic… Serile şi duminicile desenează fără întrerupere: caricaturi de sportivi, desene publicitare, ilustraţii istorice,  pe care le plasează la diverse publicaţii ale timpului.
Cel mai bine plătea revista Europe Magazine, aşa că va colabora cel mai des cu această publicaţie, care îi publică nu doar caricaturile oamenilor politici ai zilei ci şi serialul de stripuri P`tite Nem, despre întâmplările unei tinere studente.
Frecventând de-acum lumea benzii desenate, îl cunoaşte şi se împrieteneşte cu  Christian Vanderhaeghe, un mare fan la BD-ului, al literaturii şi al artelor în general.
Această întâlnire îi va marca şi-i va schimba viaţa.
Christian Vanderhaeghe are aceeaşi vârstă cu Pascal,  dar vine dintr-o altă clasă socială, cea a înaltei burghezii.  Absolvent de Drept, el are afaceri în domeniul imobiliar şi în cel al asigurărilor.  Aşa că are suficienţi bani pentru a fi unul dintre fondatorii editurii Blake et Mortimer, iar mai târziu – în 1983 - va înfiinţa  propria sa editură,  Art & BD.
Impresionat de stilul grafic "linia clară" al unor Jacobs sau Jacques Martin, Vanderhaeghe intuieşte potenţialul grafic al prietenului său Pascal Zanon şi-i propune acestuia să creeze împreună o bandă desenată.
Ei preiau personajul Harry Dickson inventat de un mare scriitor belgian popular, Jean Ray, şi-i adaptează aventurile în benzi desenate. Stilul grafic este în mod clar cel al lui Jacobs; de altfel,  Pascal nu se ascunde şi strecoară în opera sa grafică unele clin d`oeil vis-a-vis de maestrul său (de exemplu, în albumul Les Trois cercles de l`epouvante, Harry Dickson se  plimbă pe Mortimer Street – care poartă numele celebrului  savant din duo-ul Blake et Mortimer inventat de Jacobs).
Primul episod al viitoarei serii, La Bande de l`Araignée,  va fi publicat în serial în revista de benzi desenate Charlie, în 1985,  şi în album, la editura Art & BD, anul următor.

 Notă. Labelul "Dargaud" apare pe coperţile albumelor deoarece acest gigant al lumii editoriale se ocupă de difuzarea albumelor din seria Harry Dickson.

De acum înainte toate aventurile lui Harry Dickson vor apare  direct în album, la această editură: 
1988 - Les Spectres Bourreaux 


1990 - Les trois cercles de l`epouvante 


1994 - Le Royaume introuvable 



1997 - L`Etrange lueur verte 


1999 - La conspiration fantastique


 Acesta este albumul meu preferat, pentru că acţiunea sa se derulează în Uniunea Sovietică, în timpul lui Stalin, care apare ca personaj de BD. Harry Dickson şi Tom Willis ajung la Moscova cu misiunea de a extrage un diplomat englez din mâinile temnicerilor sovietici. Bineînţeles, în calea lor, în afară de toată miliţia, armata şi KGB-ul sovietic, stă... Georgette Cuvelier.
La finalul albumului ei ajung în Crimeea, la  Balaklava, un mic port de pe coasta Mării Negre,  de unde se vor îmbarca pe o navă cu destinaţia Constantinopol.
Iată cum a desenat Zanon acel port, şi cum arată în realitate.






În benzile desenate realiste documentarea este esenţială pentru a face credibilă acţiunea poveştii respective.

2002 - Echec au Roi

2003 - Le temple de fer


2014 - Les gardiens du gouffre

Instalat într-un birou din vila scenaristului şi editorului său, Pascal Zanon  desenează zi şi noapte. El se documentează enorm de mult, şi acest lucru se vede în albumele sale, indiferent că desenează clădiri, maşini, avioane, vapoare, tancuri, sau hainele personajelor sale. Pentru că cei doi autori îşi plimbă protagoniştii, Harry Dickson, prietenul şi asistentul său Tom Wills şi mai ales pe implacabila lor rivală, Georgette Cuvelier (care întreţine o stranie relaţie de duşmănie/prietenie cu Harry Dickson) peste tot în lume din Anglia, prin Franţa, Germania, Italia, până în Uniunea Sovietică, şi din Turcia până în Statele Unite. Ocazie cu care Zanon desenează excelente imagini din ţările respective. 
Pascal Zanon nu s-a căsătorit niciodată, şi nu a avut copii. Singurele sale distracţii erau întâlnirile cu prietenii şi toţi banii şi-i cheltuia pe cărţi şi pe ...dulciuri.
Din păcate, s-a îmbolnăvit de diabet, şi a încetinit... producţia de benzi desenate.  După Le temple de fer vor trebui să treacă 11 ani până va termina de desenat, cu ajutorul unui asistent, Philippe Chapelle, albumul Les gardiens du gouffre. De altfel, acesta va prelua personajele şi va desena următorul  album din serie, pentru că Pascal Zanon, din ce în ce mai bolnav,  stătea mai mult la spital. Acolo se va stinge din viaţă, la doar 74 de ani, pe 15 ianuarie 2017.

Am avut marea bucurie să-l cunosc personal, în 2007, la un salon BD din Belgia. Am stat mult de vorbă, pentru că împărtăşeam aceeaşi pasiune pentru fantasticul lui Jean Ray şi pentru  "linia clară", mi-a dat o dedicaţie pe un album şi mi-a oferit în plus şi două ex-libris semnate de el.




De notat că prietenul său, Francois Walthery,  îl face personaj în albumul său Le regard du passe, apărut în 2010.

Niciun comentariu: