luni, 3 aprilie 2017

FINAL FRONTIER - 2 evenimente


Fotografii de Alexandru Max Orbescu
Sâmbătă 1 aprilie nu a fost o zi a păcălelilor,  ci una de vizită la târgul de carte şi benzi desenate  Final Frontier – la care am participat încă de la prima ediţie.

Am plecat  din Craiova împreună cu doi prieteni:  Mircea Liviu Goga care, în calitatea sa de redactor la Radio Craiova,  urma să se documenteze pentru o viitoare emisiune şi Aurel Cărăşel,  care mergea la lansarea unei noi cărţi a sa.
 La manifestare, organizată într-o locaţie foarte bună, Casa Artelor, m-am întâlnit cu alţi vechi prieteni, Alexandru Mironov, Sorin Repanovici, Michael Hăulică, Dănuţ Ungureanu, Horia Ursu, venit de la Satu Mare cu un sac plin de noutăţi,  Roxana Brânceanu, Cristina Ghidoveanu (exclusă din  grupul FB  « BBD » de mai mulţi ingraţi, printre care şi fostul aşa-zis prieten al soţului său, Viorel Pîrligras), desenatorul BD Alin « Vlady » Ivan, singurul autor BD care a participat la manifestare.
 
 L-am cunoscut în sfârşit pe Alexandru Lamba, scriitor de talent şi autor ocazional de simpatice stripuri umoristice (despre care am scris în paginile – virtuale – ale revistei nautilus.ro).
M-au impresionat roboţeii construiţi de un grup de pasionaţi,  iar dintre numeroasele standuri cel mai mult mi-a plăcut cel al editurii HAC !BD, fireşte, unde se vindeau, ca noutate, albume din seria BDSF Valerian, în limba engleză.



Am participat la două evenimente.
Editura Tritonic şi-a lansat cele mai noi titluri de cărţi SF, în prezenţa autorilor.

Michael Haulică, Cezarina Anghilac, Alexandru Lamba, Aurel Cărăşel






Al doilea eveniment, pe care l-am moderat chiar eu, a prezentat actualitatea benzii desenate româneşti, avându-i ca invitaţi pe Mihai Ionaşcu, directorul editurii HAC!BD şi pe scriitorul şi scenaristul BD Marian Coman.
Am reţinut printre altele, că în revistă va apare o nouă bandă desenată, realizată de Bogdan Chelaru, având ca personaje o…satiră şi un werewolf. Încă o dată singura editură BD profesionistă de la noi va exploata filonul inepuizabil al folclorului românesc.
În ceea ce mă priveşte,  am anunţat două apariţii iminente ale BD-ului românesc, un album "nostalgic" şi o nouă monografie a unui celebru desenator BD din perioada socialistă,  despre care veţi citi zilele următoare chiar pe acest blog.
 
D.N., Marian Coman, Mihai Ionaşcu
Participarea la târgul de carte SF şi benzi desenate Final Frontier reprezintă o agreabilă evadare din banalul cotidian, o ocazie bună să-ţi aduci la zi biblioteca, să afli noutăţi, să te întâlneşti cu autorii preferaţi şi, eventual,  să le ceri autografe pe noile lor volume. Am văzut mai mulţi fani plecând cu sacoşele încărcate de cărţi şi m-am bucurat:  în ciuda cârcotaşilor şi pesimiştilor, SF-ul şi banda desenată nu vor muri nici anul acesta.


Niciun comentariu: