vineri, 3 februarie 2017

Şerban Andreescu - 60 de ani!


Singurul autor BD român cu centură neagră la karate!
Şerban Andreescu  este, cu siguranţă,  cel mai bun exemplu de autor de succes din  domeniul benzii desenate şi al ilustraţiei de carte din România. 


Inginer de formaţie, schimbarea de regim din decembrie 1989 îi transformă şi lui viaţa.
Abandonează meseria de inginer şi debutează, în 1990, direct cu un album de benzi desenate,   Hanji şi Templul demonilor, album cu care introduce în România un nou gen al celei de-a noua arte :  « BD ninja »!
Trofeul Sandu Florea
De atunci şi până astăzi,  va publica 11 albume BD, câteva sute de cărţi ilustrate sau de colorat, şi va ilustra zeci de manuale şcolare. Cu drepturile de autor primite în 25 de ani, şi-a ridicat o casă şi şi-a cumpărat automobile sie şi celor doi băieţi ai săi.
Dar care este secretul reuşitei sale, poate că o să mă întrebaţi?
Foarte simplu, vă garantez că toată lumea cunoaşte acest secret al lui Polichinelle:

1% inspiraţie şi 99% transpiraţie”!

Şerban Andreescu  lucrează 10-12 ore în fiecare zi, şi nu pierde timpul bătând câmpii pe reţelele de socializare şi insultând lumea în stânga şi dreapta, cum fac alţi autori,  autointitulaţi “artişti” şi “proiecte de artişti”.
Din păcate,  în ciuda  uriaşul său succes de public, Şerban Andreescu nu a beneficiat niciodată de vreo atenţie din partea instituţiilor culturale ale statului, care preferă să stipendieze escroci şi paraziţi,  precum Ciubotariu şi  Grăjdeanu,  sau pornografi de cea mai joasă speţă,  precum Sorina Vasilina şi Matei Branea (găsiţi cu uşurinţă desenele lor “artistice” cu o simplă căutare pe google).
Cu toate acestea,  el a primit recunoaşterea oficială a talentului său unic, findu-i decernate Premiul Asociaţiei Bedefililor pentru cel mai bun album  şi Trofeul Sandu Florea pentru întreaga operă.

Se pare că cel din urmă premiu a venit prea devreme, Andreescu  continuând să domine scena benzii desenate româneşti, cu albume BD tipărite în mii de exemplare. Chiar în aceste zile a terminat de desenat Vrăjitorul din Oz, care va apare în primăvară.

Pentru fanii lui Şerban Andreescu şi colecţionarii de BD româneşti, iată cele 11 albume publicate de autor în 27 de ani:

1990 - Hanji şi Templul demonilor, ed. E. V.& A

Vândut în 100.000 exemplare!

1991 - Secrete chinezeşti, ed. E.V. &A


1993 - Competiţia, sc. Adrian Chimirel, ed. România Azi


1994 -Tex şi Rex, superdetectivi, sc. Cornel Hlupina, ed. Vizual


2011 – O Inimă de Broscuţă, vol I – Peniţa aurie, înger sau demon ?, sc. Gheorghe Vârtosu,
ed. Adenium, Iaşi


2013 - O Inimă de Broscuţă, vol II,  Primii paşi spre maturitate, sc. Gheorghe Vârtosu, 
 ed. Adenium, Iaşi


2013 – Amintiri din copilărie. Povestiri,  adaptare după Ion Creangă,  ed. Adenium, Iaşi


2014 – Abu Hassan, Povestiri şi Schiţe, adaptare după I.L.Caragiale, ed. Adenium, Iaşi

2015 - Poveşti, adaptare după Ion Creangă


2015 – Castelul din Carpaţi,  adaptare după Jules Verne, ed. Adenium, Iaşi

 
Pentru a vedea un autor BD în carne şi oase, dar şi pentru a primi - gratuit - o astfel de frumoasă  dedicaţie personalizată, merită să fiţi prezenţi la lansările de benzi desenate
2016 -  Pinocchio, adaptare după Carlo Collodi, ed. Aramis. 



Născut pe data de 3 februarie 1957,  Şerban Andreescu  aniversează astăzi frumoasa vârstă de 60 de ani! În numele prietenilor săi bedefili îi urez sănătate, bucurii şi  cât mai multe apariţii editoriale, pentru delectarea miilor şi miilor de cititori ai săi!
La Mulţi Ani!

 

 



Niciun comentariu: