sâmbătă, 31 decembrie 2016

Vittorio Giardino urează tuturor cititorilor săi "La Mulţi Ani!"




Vittorio Giardino s-a născut pe 24 decembrie 1946 la Bologna. De formaţie inginer,  la 30 de ani se hotărăşte să devină autor de benzi desenate.
Debutează în 1978 cu o scurtă bandă desenată, Pax Romana, apărută într-o revistă editată de Partidul Comunist Italian (!)
Din 1979 începe să publice povestiri BD poliţiste, cu detectivul Sam Pezzo


În 1982 îl creează pe Max Friedman, cel mai cunoscut personaj al său, un fost agent secret implicat în viaţa politică a anilor 30.
De-a lungul timpului vor apare doar 5 albume cu aventurile lui Friedman (premiate de mai multe ori şi traduse în 18 limbi).
Cele cinci albume se împart în două cicluri:
- Rhapsodie Hongroise (1982, a cărui acţiune se petrece parţial în România, la Constanţa)
   plus La Porte de l`Orient (1986)  


- trilogia războiului civil spaniol:  No Pasaran (1999), Rio de Sangre (2002), Sin Illusion
(2008)



Între 1984-1989 Gardino publică în paginile revistei Comic Art scurte povestiri desenate erotice,   având-o ca protagonistă pe frumoasa Little Ego. Banda desenată este un omagiu adus seriei Little Nemo a precursorului american Winsor McCoy.


După 1986, artistul desenează alte povestiri scurte, pe diverse teme, călătorii, erotism, etc care, mai târziu, vor fi adunate între coperţile  unor albume precum Vacances Fatales sau Voyages de Reves.




În 1991, Vittorio Giardino crează un nou personaj, Jonas Fink, un adolescent evreu din Praga anilor 50, al cărui tată a fost arestat de autorităţile comuniste.




Cel mai nou personaj creat de autorul italian este Eva Miranda (după scenarii de Giovanni Barbieri), în 2004.


În prezent, la frumoasa vârstă de 70 de ani, Vittorio Giardino lucrează la al treilea volum din  viaţa lui Jonas Fink.

Toate albumele prezentate mai sus sunt din colecţia personală. Am avut ocazia să-l întâlnesc şi să stau îndelung de vorbă cu Vittorio Giardino la un Salon BD din Italia (am povestit despre întâlnire în volumul Europa Benzilor Desenate).  Cu această ocazie mi-a oferit şi o  frumoasă dedicaţie desenată: 


Niciun comentariu: