sâmbătă, 17 decembrie 2016

“Sosirea” lui Shaun Tan în România





Marile dureri sunt mute.

 Despărţirea de familie, dezrădăcinarea de locul  în care s-au născut, reprezintă o uriaşă durere pentru zecile de milioane de oameni care decid să-şi părăsească ţara, în căutarea unui trai mai bun pentru ei şi familiile lor.
Probabil din acest motiv  nu există cuvinte (dialoguri, texte descriptive, onomatopee) în albumul Sosirea, imaginat şi desenat de autralianul Shaun Tan. 


Mai mult, albumul este desenat în sepia, pentru a întări şi mai mult senzaţia de tristeţe pe care o oferă cititorului.

Unii  bedefili au comparat albumul lui Shaun Tan cu filmuleţele mute de critică şi satiră socială ale lui Charlie Chaplin. Cred că benzii desenate îi lipseşte umorul delicat al lui Charlot.

 În schimb, elementul fantastic intervine din plin în naraţiune. 

Dar, parcă pentru a amesteca şi mai mult pistele, personajele naraţiunii grafice sunt foarte realiste, fiind desenate după fotografii.
 
Orice bandă desenată se bazează pe imaginaţia cititorului, pe puterea sa de a „vedea” ce se întâmplă în spaţiul alb dintre două casete (în aşa-numitele „elipse”). În plus de elipse, Shaun Tan, lasă cititorului posibilitatea  (îl obligă) să-şi imagineze singur dialogurile dintre personaje. Sosirea este probabil prima bandă desenată din lume în paginile căreia nu veţi găsi niciun cuvânt.

Născut în 1974, Shaun Tan avea doar  32 de ani când albumul său, The Arrival,  a fost publicat prima oară în 2006, în Australia.
Albumul a fost recompensat cu mai multe premii, printre care menţionez :
2008 – Grand Prix pour le Meilleur album de l`année la Festivalul BD de la Angoulême, Franţa

În fine, în anul 2011, Shaun Tan va primi premiul pentru întreaga sa operă grafică  Astrid Lingren Memorial Award (supranumit premiul Nobel al literaturii pentru copii).  

În România albumul a apărut la editura Art, în cadrul colecţiei sale  de romane grafice.
Alături de Persepolis şi Maus, Sosirea lui Shaun Tan este un must have pentru cititorii de astfel de benzi desenate.

Niciun comentariu: