sâmbătă, 3 decembrie 2016

La Mulţi Ani, Paul Laffont!



Paul Laffont, în viziunea graficianului Virgil Tomuleţ

Paul Laffont  s-a născut pe 3 decembrie 1943 în „capitala pantofilor de lux”, Romans, un simpatic orăşel din sudul Franţei.
A absolvit liceul la Valence şi Facultatea de Litere la Grenoble, în 1969. A mai făcut studii de cinema la Aix-en-Provence, între 1975-1976.
A fost profesor de limba italiană la Marsilia, după care a intrat în diplomaţie, fiind ataşat cultural şi directorul Alliance Francaise în Malta, între 1985-1991, în România între 1991-1997 şi Aosta (Italia) între 2000-2003.
Pasionat de benzi desenate, organizează Saloane BD în Malta, România ( împreună cu Asociaţia Bedefililor din România) şi colaborează la Saloanele BD de la Aosta şi Torino.

Paul Laffont deschide Salonul Internaţional al Benzii Desenate  din România - BD CRAIOVA 1996

În 1997 editează în româneşte primele 2 albume din din seria Les 7 vies de  l 'Epervier.
 În 1998 îşi interpretează propriul rol de diplomat francez în filmul Le Dernier Plan, realizat de scenaristul BD Benoit Peeters.
 După 2003 devine reprezentant în Franţa al editurii italiene Pavesio pentru care a tradus în franceză  zeci de albume ( Sinkha: Hyleyn, des & se. Marco Patrito; The Art ofSimone Bianche; Ego Sum, des & se. Simone Bianchi,  Mayapan, des. Joseph Vig, se. Flavio Troisi, Fourmi bianche, des. Patrizio Evangelisti, se. Marco Bianchini & Marco Santucci, Diabolik,  etc, precum şi excepţionalul studiu de exegeză Blake et Mortimer – souterrains et voyage initiatique dans l`oeuvre de E. P. Jacobs, de Guido Vogliotti. 




După ce a ieşit la pensie, Paul Laffont la fel de activ şi găzduieşte în mod curent expoziţii ale unor autori contemporani în galeria sa de artă Hotel de Clerieu din Romans, dar sprijină în continuare şi manifestările noastre,  Salonul Internaţional al Benzii Desenate din România (25 de ediţii) şi, de anul acesta,  Colocviul Internaţional România francofonă” de la Craiova. 
Pentru realizările sale în promovarea culturii şi limbii franceze, Paul Laffont  a fost recompensat cu titlul „Officier dans l`Ordre des Palmes Academiques" în 1995 şi „Cetăţean de Onoare al oraşului Ploieşti" în 1996.


Cei trei muşchetari: Dodo Niţă, Paul Laffont, Radu Popovici, Bucureşti, 1996

L-am cunoscut pe dl. Paul Laffont în 1992 şi am rămas prieteni până astăzi. Împreună am organizat Salonul Internaţional  al Benzii Desenate din România (chiar şi după ce şi-a încheiat misiunea de ataşat cultural la Bucureşti), împreună am organizat participări româneşti la Saloanele BD de la Aosta şi Torino, împreună organizăm astăzi Colocviul Internaţional "România Francofonă" de la Craiova. 
Sunt onorat de prietenia sa şi mă mândresc cu astfel de prieteni!

Joyeux anniversaire,  Monsieur Paul Laffont!

Niciun comentariu: