joi, 10 noiembrie 2016

"Pinocchio" - benzi desenate de Şerban Andreescu (editura Aramis)



 Mi-era teamă că trece toamna şi nu vom avea nici o noutate în domeniul benzii desenate româneşti.
Spre comparaţie, în Franţa şi Belgia, toamna – care la ei se întinde până la Crăciun – apar două treimi din producţia editorială BD a anului în curs.
La noi, după explozia de benzi desenate, traduse sau româneşti, de la Bookfest,  au dat faliment doi din cei trei  editori BD români şi astfel, din 6-7 reviste pe care cititorii le puteau cumpăra pe data de 15 ale fiecărei luni, a rămas doar una – HAC! (voi reveni cu o analiză asupra subiectului).


Şerban Andreescu este unul din rarii autori de BD profesionişti de la noi, în sensul că nu pierde timpul bătând câmpii pe facebook ca alţi aşa-zişi desenatori,  ci lucrează în permanenţă şi trăieşte din arta lui.
Aşa că nu m-am mirat atunci când editura Aramis, specializată în cărţi pentru copii şi manuale,  a anunţat apariţia unei colecţii de benzi desenate, colecţie susţinută, bineînţeles, de Şerban Andreescu.
Primul titlu al colecţiei este Pinocchio. Albumul are 32 de pagini în culori, pe format italian, adică cu paginile mai mult late decât înalte.
Şerban Andreescu a adoptat  un nou stil grafic, foarte agreabil şi realizează un mic album tare  simpatic – prima adaptare a poveştii lui Carlo Collodi sub formă de carte BD, realizată de un român.
 Prima oară Pinocchio a fost desenat în benzi desenate în anii 80, de către Virgil Tomuleţ, într-un stil foarte disney-ian, în revista Şoimii Patriei.
A urmat apoi – în 2003 - monumentalul album desenat de un autor italian,  la cererea fundaţiei Collodi din Italia, tradus în româneşte de  cunoscutul scriitor Eugen Uricaru.

Dar iată că acum  Şerban Andreescu ne surprinde cu propria sa adaptare, originală şi foarte atractivă. 
Dragi prieteni, albumul de benzi desenate Pinocchio este cel mai frumos cadou (şi costă doar 12 lei) pe care să-l faceţi copiilor dvs.,  dar pe care să-l savuraţi împreună, a doua zi după Crăciun.

Aici puteţi răsfoi albumul pentru a vă convinge singuri că merită să-l cumpăraţi :


 Notă. Următorul album din colecţie, desenat de Şerban Andreescu, va fi Vrăjitorul din Oz.

Niciun comentariu: