sâmbătă, 26 noiembrie 2016

Expoziţia „Primul Război Mondial şi cultura populară” - fotoreportaj de la sediul Alliance Française de Craiova


Expoziţia s-a deschis vineri, 25 noiembrie, la ora 18,00 şi va putea fi vizitată până la sfârşitul anului.



 La deschidere au vorbit d-na Mihaela Albu, şef de serviciu al Serviciului Judeţean Dolj al Arhivelor naţionale, dl. prof.univ.dr. Cezar Avram, directorul Institutului de cercetări C. S. Nicolăescu Plopşor, Nicolae Mihai, cercetător ştiinţific în cadrul aceleaşi instituţii, doamna Elena Trăilă, preşedinta Alliance Francaise din Craiova, precum şi dl Claudiu Vulpan, membru al Asociaţiei "Tradiţii Militare".




Cu această ocazie a fost lansat volumul Documente privind istoria Craiovei în timpul Primului Război Mondial, care a fost prezentat de către cercetătorul Gabriel Croitoru.


O prezenţă inedită a fost dl. Claudiu Vulpan, care a venit îmbrăcat în hainele unui infanterist român din timpul primului război şi, în plus, a prezentat o parte din colecţia sa de obiecte datând din acea perioadă.


Expoziţia se deschide cu o serie de fotografii inedite, reprezentând diverse aspecte ale vieţii militare din perioada 1914-1919, fotografii provenind din Arhivele Naţionale.




Au fost, de asemenea, prezentate mai multe machete de avioane celebre din perioada Primului Răxboi Mondial, provenind  din colecţiile  Călin Ungureanu din Bucureşti şi Tudor Nicorici din Cluj.





În fine, au fost prezentate extrase din benzi desenate tematice, publicate între 1918-2016, şi semnate de autori cunoscuţi precum Puiu Manu, Pompiliu Dumitrescu, Alex Talambă, Robert Obert sau Octav Ungureanu.



Planşele franţuzeşti expuse erau extrase din albumul lui Jacques Tardi, Putain de Guerre.

 Mai jos aveţi şi un tablou din epocă, înfăţişându-l pe George Enescu cântând răniţilor de război.



Un public numeros a venit la întâlnire cu istoria, profesori, cercetători, ziarişti, pasionaţi de istorie şi de frumos, precum şi copii.


La aproape două ore de la deschiderea expoziţiei încă mai veneau oameni pasionaţi, printre care şi un tânăr care mi-a mărturisit că este cititor al blogului meu de pe platforma on-line a ziarului Adevărul. Am fost încântat să-l cunosc, mai ales că a purtat un dialog interesant cu expozanţii, dovedind că este cu adevărat pasionat de istorie.

 Fotograful fotografiat - Bogdan Păpuşe, căruia îi mulţumim şi pe această cale pentru fotografiile realizate.

Niciun comentariu: