miercuri, 12 octombrie 2016

Radu Oltean – un român în paginile revistei “Guerres et Histoire »




Guerres et Histoire este o nouă revistă franceză de istorie, editată de redacţia Science et Vie,  începând din 2011, plecând de la ideea că războaiele sunt cele care au « construit » istoria umanităţii, aşa cum o cunoaştem astăzi.
Am fost întotdeauna interesat de istoria ţării şi a lumii în care trăim,  şi fascinat de modul în care unii istorici/artişti reuşesc să reconstituie, prin intermediul ilustraţiei (animaţiei etc) lumi demult apuse.
Unul dintre aceşti  mari artişti istorici, în opinia mea cel mai important (serios, documentat, pasionat) din ţara noastră, este Radu Oltean.
Vă puteţi imagina bucuria mea să cumpăr de la chioşc  revista Guerres et Histoire având pe copertă un desen istoric semnat de Radu Oltean.
Radu Oltean este artistul  invitat de onoare al acestui număr,  pentru că un desen al său este reprodus parţial, pe copertă şi pe pagina de sumar,  iar apoi pe o dublă pagină la dosarul « Armata lui Alexandru cel Mare ». 


La pagina 48 mai găsim încă  un desen semnat de Radu Oltean.

În continuare va prezint detalii din realizarea extraordinarei şarje de cavalerie, aşa cum am găsit-o pe pagina de facebook Art Historia - Radu Oltean.

desen în curs de execuţie (c) Radu Oltean

 
desen finalizat (c) Radu Oltean

desen publicat (c) Radu Oltean & Guerres et Histoires

 Trebuie menţionat că artistul român nu este publicat doar în Franţa,  ci şi de reviste de istorie din Spania (Desperta Ferro) sau Italia (Wars – Focus Storia).

În România a semnat ilustraţiile la mai multe cărţi de istorie scrise de Neagu Djuvara şi apărute la editura Humanitas, iar în prezent publică – la propria editură Art Historia – excepţionale cărţi  de istorie bogat ilustrate cu propriile reconstituiri artistice.

 Notă. Mulţumesc şi pe această cale domnului profesor Adrian Cioroianu pentru semnalare.


Niciun comentariu: