luni, 26 septembrie 2016

FERGONAUT NR. 4/APRILIE 2004




A trebuit să treacă un an până să scoatem următorul număr al revistei. 
 Viorel tot pretexta că  nu avem ce sa publicăm. E-adevărat că nu existau aşa multe BD ca astăzi, dar oricum, cei câţiva autori BD  români erau destul de  productivi şi apăreau chiar şi benzi desenate traduse.
 
Plecând de la faptul că un tânăr întreprinzător nostalgic publicase în vara anului 2003 revista Rahan (care, din păcate, nu va rezista decât câteva numere - vreo 4, dacă ţin bine minte) dosarul tematic al acestui număr l-a avut ca personaj pe "fiul vremurilor sălbatice" (din păcate, când noi publicam dosarul "Rahan", revista se oprise deja). 
Astfel, Viorel Pîrligreas a tradus din franceză un interviu cu scenaristul seriei, Roger Lecureux,  şi a semnat un consistent articol,  Rahan – un portret robot (cele cinci gheare ale colierului).   Eu am semnat o fişă bibliografică a lui Lecureux, consemnând toate traducerile în limba română ale BD-urilor  scenarizate de autor (adică şi Teddy Ted, pe lângă Rahan)  Cristian Ciomu  a scris si el despre Reîntoarcerea lui Rahan şi,  în premieră, am început colaborarea cu profesorul Adrian Cioroianu, publicând articolul său  Minitehnicus, nepotul lui Rahan. (apărut anterior în  revista Dilema Veche).

Cristian Ciomu a semnat o cronică la mini-almanahul Caţavencu la munte şi la mare,  eu am cronicat  albumul tradus din italiană Aventurile lui Pinocchio, desenat de Giancarlo Gotti şi publicat de editura Allfa, albumul Histoires de Jesus realizat de Călin Stoicănescu şi apărut în Belgia,  precum şi albumul Arcaşii începutului de lume, scenariu şi desene de Viorel Chirea.

De asemenea,  am semnalat  volumul colectiv O lume dispărută, în care Ion Manolescu, Ioan Stanomir, Angelo Mitchievici şi Paul Cernat scriau, printre altele, despre lecturile lor din copilărie – benzile  desenate din revista Pif.
În fine,   revista anunţa albumul Povestea benzii desenate din România – Vârsta de aur, desenat de Virgil Tomuleţ şi cu texte semnate Dodo Niţă.

In acest număr 4 am publicat primul articol despre opera grafică doamnei  Livia Rusz,  precum şi o confesiune autobiografică a maestrei, găsită pe un site maghiar, şi tradusă din limba maghiară de colaboratoarea noastră Anca Sauciuc care, mai târziu, mă va ajuta s-o găsesc pe doamna Livia la Budapesta.

In fine, articolul Banda (desenată) românească a dat lovitura la Angouleme consemna pe trei pagini prima participare oficială (expoziţie şi stand) a unei delegaţii de autori români (Valentin Tănase, Mircea Arapu, Călin Stoicănescu, Alexandru Ciubotariu şi subsemnatul) la cel mai mare festival de benzi desenate din lume, fără niciun sprijin de la ICR, ci doar cu ajutorul asociaţiei belgiene CRIABD, care ne-a asigurat masa şi cazarea,  şi a domnului Claude Moliterni, unul dintre marii animatori ai BD-ului francez vreme de peste 40 de ani (pe care îl invitasem anterior la salonul BD de la Constanţa).

Revista mai anunţa "Trofeele Sandu Florea" pe anul 2002:  Roman Tolici, Alexandru Ciubotariu şi Sony Perseil pentru albumul Alex la Paris, Viorel Pîrligras pentru seria de stripuri Oscar, Ion Bădescu pentru scenariul la primul comics românesc, Chasers, Alexandru Popa pentru debut şi subsemnatul pentru Istoria Benzii Desenate din România (prima ediţie). 

Pe penultima pagină găsim o cronică la albumul Stigmatul lui Longinus, din seria Tatiana K, a cărei acţiune se derulează în România, iar pe ultima copertă este tipărită banda desenată  Noile frontiere ale cunoaşterii Fergonautului.


Notă. Cei interesaţi de această revistă unică de studii şi analiză a benzii desenate, de alte publicaţii despre banda desenată românească (studenţi, masteranzi, doctoranzi),  pot sa ne scrie pe adresa blogului.

Niciun comentariu: