marți, 9 februarie 2016

La revedere, Corto Maltese!


Masa de lucru a doamnei Lia Faur
Revista on-line Literatura de azi a fost înfiinţată de criticul literar Daniel Cristea Enache în anul 2014 şi publică articole semnate de nume prestigioase precum  Vladimir Tismăneanu, Emil Brumaru sau Alex Ştefănescu sau de numeroşi autori tineri şi talentaţi. 


Dar ceea ce mi-a atras atenţia, în calitatea mea de bedefil, este rubrica „La revedere, Corto Maltese!”, susţinută de profesoara şi poeta Lia Faur, cu precădere despre benzi desenate.
Prezenţa unei astfel de rubrici permanente, într-o revistă care se numeşte "Literatura de Azi"  conferă un nou titlu de nobleţe celei de-a noua arte de la noi.

Lia Faur a publicat primul său articol în octombrie 2015 şi a continuat în ritm aproape săptămânal. Articolele sale pot fi încadrate în două categorii. Un prim set se referă la teoria şi istoria benzii desenate:   BD-ul, un simplu desen? Mic îndreptar pentru BD,  Pe cealaltă bandă, O bandă prea simplă, o bandă prea complicată, Haplea sau natura balcanică a românilor…
Urmează apoi un set de cronici la diverse albume BD româneşti apărute în ultimii ani la noi:  Înapoi la copilăreală!, „Punguţa cu doi bani” sau cum să-mi îmblânzesc şeful, Pânzele sus!,  Basme de Crăciun în care nu te-ai încrezut până acum…

Lia Faur scrie incitant, cu tandreţe şi ingenuitate, specifice unui poet,  cronici ale unor albume  care nu ar trebui să lipsească din bedeteca nici unui cititor:  Toate pânzele sus! de Puiu Manu, Abu Hassan, Povești, de Şerban Andreescu, Prâslea cel Voinic și Merele de Aur, de Maria Surducan. Ca într-o bandă desenată (vezi finalul de la aventurile lui Lucky Luke sau Asterix şi Obelix), Lia Faur îşi încheie  fiecare articol cu îndemnul:
 Pentru o viață sănătoasă, nu uitaţi să vă copilăriți cel puțin 30 de minute pe zi... citind benzi desenate!”

După Nichita Stănescu, doamna Lia Faur este a doua poetă care scrie cronici de benzi desenate şi numele său se adaugă de acum galeriei unor cunoscuţi  scriitori  de la noi care semnează  în mod curent articole, prefeţe şi postfeţe la cărţi şi albume de bandă desenată,  precum Ion Manolescu, Adrian Cioroianu, Angelo Mitchievici.

Doamna Lia Faur

Niciun comentariu: