miercuri, 24 februarie 2016

Dănuţ Ungureanu şi Marian Truţă la Biblioteca Judeţeană din Craiova





 Întâlnire cu scriitorii Dănuț Ungureanu și Marian Truță
-       Literatura science-fiction românească -
Vineri, 26 februarie
la
Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman"

Teme de discuție :
Science-fiction-ul  - lectura care te face să gândești !
Literatura de anticipație – cum vedem viitorul și ce aflăm despre el din cărțile SF ?
Care sunt clasicii literaturii SF ?
Cum se scrie un roman la 4 mâini?

Despre romanul Mineral :
Nemurirea prin contopirea cu pietrele este promisiunea unei tehnologii revoluționare, pe care eroii romanului Mineral o consideră ultima speranță într-o societate împotmolită la limita neputințelor sale.
Totul se învârte în jurul unei povești de dragoste cum nu s-a mai scris vreodată, între doi oameni care aproape deveniseră una cu natura, dar cumva se întâlnesc înainte să își piardă cu totul identitatea și sentimentele.
Un viitor în care plaiurile mioritice sunt tabla de joc a corporațiilor care vând nemurire, un viitor în care oamenii explorează universul la bordul unor asteroizi  umanizați, iar societatea rămasă pe Pământ se zbate între sărăcie și o tehnologie pe care adesea nu o înțeleg.
Citat din roman : „Piatra incepuse prin a-i fi alaturi si avea sa sfarseasca prin a fi peste tot imprejurul fapturii sale. Ba nu. Aveau sa fie una si aceeasi. Piatra crestea imperceptibil in jurul sau, iar el se scufunda pe nesimtite in piatra, cum se scufunda lent muntii in munti, marile in oceane, stelele in stele.“
Romanul Mineral continuă seria începută în 2014 de scriitorii Marian Truță și Dănuț Ungureanu cu romanul Vegetal ( o altă distopie situată în Oltenia, în care vegetația, în special porumbul, are o dezvoltare agresivă și amenință chiar supraviețuirea oamenilor). 
Vegetal a câștigat Premiul pentru cel mai bun roman SF la Premiile Naţionale SRSFF Ion Hobana 2014 și a fost primit cu mult entuziasm de critica literară și de cititori. 



Despre autori :

MARIAN TRUȚĂ s-a născut la București, a urmat cursurile Facultății de Electronică și Telecomunicații din cadrul Politehnicii București. Din 2010 coordoneaza Revista Nautilus a Editurii Nemira. A scris numeroase articole în presa de specialitate și a tradus mai multe volume. Dintre cărțile pe care le-a semnat, amintim Început de anotimp ploios la Ezary, Vremea renuntarii și A doua venire, cea din urmă apărută la Editura Nemira în 2012. Marian Truță a câstigat, de-a lungul anilor, mai multe distincții, printre care Premiul Uniunii Scriitorilor. 


DĂNUȚ UNGUREANU s-a născut în anul 1958, la Calafat. A absolvit Facultatea de Energetică din București și a profesat ca inginer câtiva ani, după care a început o lungă cariera jurnalistică, publicând în cotidiane importante. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. A debutat cu o povestire în 1981, în revista Știință și Tehnică. În 1993 a debutat cu volumul Marilyn Monroe pe o curbă închisă. În acelasi an a publicat la Editura Nemira romanul Așteptând în Ghermana, pentru care a câstigat Premiul de Popularitate și Premiul I la secțiunea de specialitate a ROMCON. De-a lungul anilor a semnat numeroase povestiri pentru diferite publicații și volume colective.


(comunicat de presă)

Niciun comentariu: