vineri, 22 ianuarie 2016

Asterix Saga



 
350 milioane de albume  vândute, traduse în 111 limbi şi dialecte!
 Cam aşa s-ar putea rezuma, într-o singură propoziţie (fără predicat !) saga aventurilor lui Asterix şi Obelix, probabil cele mai celebre personaje de benzi desenate din Europa şi, poate, din lume!

Anul trecut, pe 22 octombrie,  a apărut un nou album cu aventurile celor doi gali, Le Papyrus de Cesar !, cel de-al 36-lea din serie. El a fost tipărit în 2.250.000 ex. din care se vânduseră, la 31 decembrie 2015, 1.500.000 ex.

Dar Asterix înseamnă mai mult decât o simplă bandă desenată, el reprezintă un univers întreg, o lume aparte cu propria monedă şi propriile timbre poştale !

Anul trecut Monetăria Franţei a emis 24 monede diferite de 10 euro (argint), una de 50 euro (argint) şi una de 500 euro (aur), într-un tiraj total de un milion de bucăţi ! Monedele sunt oficiale, ar putea fi folosite la cumpărături, dar toată lumea le păstrează pentru colecţie.







În 1965, pe 26 noiembrie,  Franţa lansa, din baza sa  din Algeria, primul  satelit artificial, devenind a treia putere spaţială din  lume, după SUA şi URSS.  Satelitul a fost denumit …Asterix ! Era cea mai mare dovadă de popularitate a personajului, născut cu doar 6 ani mai înainte,în octombrie 1959. 


Anul trecut  Poşta franceză  a emis un timbru aniversar cu ocazia semi-centenarului evenimentului.


Dar nici Poşta Germană nu s-a lăsat mai prejos, editând şi ei acest frumos bloc cu cele mai cunoscute personaje din saga Asterix.

 Cine  numeşte nouă dintre personajele de pe blocul filatelic, va primi un timbru francez cu efigia lui Asterix.

În româneşte, deşi filmele şi desenele animate cu Asterix şi Obelix au fost intens difuzate la noi în ultimii 10 ani, nu au fost traduse decât 6 albume de benzi desenate cu aventurile celebrelor personaje. Cum editura Egmont, cea care deţinea drepturile de copyright, şi-a închis porţile, singura speranţă, dragi cititori, este să cumpăraţi albumele în franceză.
Iar dacă nu cunoaşteţi limba franceză, ar fi bine s-o învăţaţi, Asterix şi Obelix fac parte din cultura generală a oricărui bedefil care se respectă.


N.B. Cea mai bună metodă de a învăţa limba franceză este de a citi cât mai des benzi desenate în franceză!

3 comentarii:

Anonim spunea...

Personaje identificate:
Asterix, Obelix, Idefix, Falbala, Agecanonix, Abraracourcix, Panoramix, Assurancetourix, Cetautomatix, Ordralfabetix.

Daniel Cristea - Alba Iulia

Dodo Niţă spunea...

Daniel este unul dintre primii cititori ai blogului nostru, precum şi primul său corespondent.
Iată că se dovedeşte a fi şi un bedefil cultivat!
Va primi zilele următoare un timbru francez cu Asterix, pentru colecţia sa de BD franco-belgiene.

Ne exprimăm speranţa ca şi alţi cititori să participe la concursurile de pe blog, sau să ne scrie în general.

Anonim spunea...

Vă mulţumesc ! Am primit!

Daniel Cristea - Alba Iulia