joi, 3 decembrie 2015

Oscar şi prietenii lui voiau să pape 600 milioane lei din bugetul Companiei de Apă Oltenia




 Poate că unii cititori nu au reuşit să înţeleagă  insistenţa cu care VPO  voia să-l cheme pe grobianul şi agramatul Ajlin Răţoiu la salonul BD de la Craiova, să mănânce şi să bea pe banii Primăriei Municipiului.
  În primul rând,  niciun   om  normal la cap nu l-ar invita  să vorbească în public despre banda desenată românească  pe  un  individ  care afirmă:

 „Ori în momentul în care foarte bună parte din istoria lor, în jur de cincizeci de ani, benzile noastre au fost de fapt în cea mai mare parte plagieri ale benzilor străine, după care fie benzi de propagandă, fie benzi publicate pentru că țineau de partidul comunist din Franța, iar după Revoluție cel puțin jumătate din tipăriturile de acest fel, în mod sigur partea mai răsărită, vin din afară, atunci nu cred că putem avea pretenția să zicem că avem o Bandă Desenată de aceeași vechime cu cea franco-belgiană sau nord americană.”
 
Sau : Am aruncat cu noroi in multi oameni si am facut multe critici neconstructive de-a lungul timpului”.

În al doilea rând, nici măcar pornografii de la Jumătatea Plină nu l-au chemat la niciuna dintre cele 4 ediţii ale pseudo Salonului European BD de la Bucureşti, deşi Răţoiu este sluga lor prea plecată, şi latră la comanda lor mai abitir  decât un câine dresat. 

Şi atunci de ce l-au prostit MM şi  VPO pe unul dintre organizatorii salonului de la Craiova să-l cheme, pe furiş, fără să se consulte cu ceilalţi parteneri, ca invitat de onoare (sic!) ? 

Răspunsul e unul foarte simplu, VPO este un răsfăţat al banilor publici, şi nu este la prima sa  tentativă de băgare în buzunar a banilor din impozitele şi taxele  craiovenilor.

Ani de zile  el şi amicii săi dintr-o asociaţie locală au  primit de la Primăria Craiova zeci de milioane lei să organizeze un aşa zis salon de desene de copii Oscar (şi vorbim de anii de criză 2009-2011, când sute de mii de oameni au fost concediaţi de stat).
Ani de zile, prin relaţii şi intervenţii politice,   VPO şi amicii săi au băgat cu forţa pe gât copiilor de la  grădiniţele din urbe revista Oscar, desenată, machetată şi redactată de… VPO. 

Aceste  fapte nu sunt nişte simple afirmaţii ale mele,  ci fac parte dintr-o interpelare publică a pe atunci senatoarei, astăzi primăriţa Craiovei, doamna Lia Olguţa Vasilescu.

Dumneavoastră,  stimaţi cititori, ştiţi că eu nu fac niciodată afirmaţii gratuite. Aşa că să dăm cuvântul  protagoniştilor acestei  afaceri sordide, al cărei apogeu ar fi trebuit să fie transferul din bugetul Companiei de Apă Oltenia (întreprindere de stat falimentară, care tocmai concediase numeroşi salariaţi), în buzunarele largi ale lui VPO şi prietenilor săi, a sumei de 600 milioane lei!


                                                        „Oscar” bate Prefectura

[…] În încheiere, Vasilescu a coborât la autorităţile judeţene, declarând că în luna septembrie, când aleşii vor relua lucrul, va face o interpelare la Minsiterul Educaţiei şi Cercetării, prin care va înştiinţa autoritatea că la Craiova elevii şi copiii de grădiniţă sunt obligaţi să cumpere reviste publicate cu implicarea Prefecturii Dolj.
Voi face o interpelare în luna septembrie, când va demara activitatea parlamentară, pentru că am primit foarte multe sesizări la cabinetul parlamentar de la părinţi şi de la educatoare. Este vorba despre o revistă – OSCAR – care se distribuie obligatoriu în toate grădiniţele. Practic, părinţii sunt obligaţi să cumpere această revistă cu suma de 5 lei. O sumă destul de mare pentru unele familii, aşa cum reclamă părinţii. Nu ştiu cine este în spatele acestei reviste, nici nu mă interesează, dar înţeleg că are oarecum legătură cu Prefecura Dolj. Vom vedea despre ce este vorba şi voi cere o anchetă din partea Ministerului Eucaţiei şi Cercetării, să vedem şi noi în ce bază legală se distribuie această revistă în mod obligatoriu către părinţi”, a declarat senatoarea. Dintre subiectele discutate în conferinţa de presă de duminică, acesta din urmă a luat cea mai mare amploare în presa locală. În urma cercetărilor ulterioare ale jurnaliştilor craioveni, s-a arătat că revista pentru copii menţionată de senatoare este deţinută de Asociaţia Culturală Craiova. […] Scandalul „Oscar” continuă să se rostogolească pe scările Prefecturii Dolj, nefiind deloc excluse şi alte dezvăluiri precum cea  a sponzorizării Asociaţiei  cu 600.000.000 de lei vechi de către Compania de Apă „Oltenia“, societate comercială patronată de Primăria Craiova.

Tot articolul îl puteţi citi în paginile ziarului Indiscret, chiar acolo unde lucrează  VPO.


Culmea  e că VPO nu începe să o înjure pe colega sa de redacţie care a  scris articolul, aşa cum îi stă în fire, ci se ia de piept direct cu  doamna senator, viitoarea conducătoare a urbei! Aici aveţi răspunsul penibil al "tăticului lui Oscar":

« Aflu cu stupoare din presă că în jurul revistei Oscar s-a iscat un mic scandal politic. Ca unul care sunt direct implicat în Proiectul Oscar, mă văd nevoit să-i atrag atenţia doamnei Olguţa Vasilescu despre faptul că probabil este victima unor false alarme. Nu pun la îndoială buna-credinţă a domniei-sale, dar este de datoria mea să sparg balonul de săpun, şi s-o îndemn să reflecteze asupra adevăratelor intenţii ale menţionaţilor reclamanţi. Căci o întreb şi mă întreb, ca părinte care aş fi obligat să cumpăr o revistă din ordinul prefectului, ceea ce recunoaşteţi că e un pic ciudat, unde m-aş gândi prima dată să fac plângere? Nu la direcţiunea grădiniţei, nu la Inspectoratul Şcolar, nu la Protecţia Consumatorului, nu la Poliţie, ci la... cabinetul unui senator! Din punctul meu de vedere e clar că reclamanţii au dorit de la bun început un scandal politic care, de fapt, nu are legătură cu această zonă. Amintesc că în caseta tehnică a publicaţiei este menţionat că revista „se difuzează în grădiniţe şi şcoli, fără titlu de obligativitate”. Dovada cea mai bună: nu toate instituţiile de învăţământ partenere primesc acelaşi număr de exemplare, unele merg până la a cere câteva exemplare, altele nu solicită niciunul.
Despre costul ei sunt multe de spus, dar, cum ea nu este un produs de strictă necesitate şi nu este un produs guvernamental, poate avea orice preţ. Atunci când am demarat proiectul, am întâmpinat dificultăţi de editare, deoarece tirajul era mic şi costul de producţie mare, dar am insistat să aliniem revista la preţul celorlalte reviste naţionale de profil, cu tiraje mari şi preţuri mici de editare. Azi, revista a rămas la acelaşi preţ, fiind cea mai ieftină de pe piaţă şi singura producţie locală din cele ce se distribuie prin grădiniţe. În plus, revista Oscar, cu 36 de pagini color ce conţin poveşti, benzi desenate, jocuri pe categorii de vârstă şi elemente educaţionale, se distribuie cu un supliment gratuit de 28 de pagini adresat cu precădere cadrelor didactice şi activităţii acestora, dar şi copiilor talentaţi. Toate aceste materiale au aprobarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
A politiza o revistă pentru copii e o încercare de murdărire a ceea ce mai avem curat în ţara asta.
Părerea mea!”


Alte acuzaţii  mai puteţi citi în Cuvântul Libertăţii :


Oscar de 600 de milioane de la Compania de Apă Oltenia

Alte dezvinovăţiri penibile:

"Cât despre povestea cu cele 600 de milioane de lei de la Regia Autonomă de Apă destinate Sărăbătorilor de iarnă ale oraşului, ştiţi foarte bine că banii s-au mişcat prin asociaţia noastră pentru că Primăria nu avea voie să mai facă plăţi în acest sens, există acte care justifică fiecare bănuţ, cum puteţi crede că cineva îţi dă vreun ban în ziua de azi ca să-l bagi tu în buzunar? Presa aservită politic a exploatat faptul ca pe o acţiune ilicită în favoarea altui partid. S-a dovedit a fi un foc de paie, altfel nu credeţi că acum aş fi înfundat puşcăria, eu şi colegii mei de asociaţie? Iar cele 70 de milioane (văd că sunteţi invidios pe banii ăştia care nu au tangenţă cu saloanele BD), Primăria nu a făcut niciun secret că ni i-a dat pentru organizarea a două concursuri naţionale de desene pentru copii, care s-au soldat cu câte o expoziţie în incinta Primăriei, iar la fiecare din ele, au fost premiaţi câte 70 de copii cu premii grele (păpuşi, maşinuţe, blocuri de desen şi truse de creioane personalizate, căni şi tricouri imprimate Oscar, sucuri naturale şi figurine de ciocolată pentru fiecare copil). Adăugaţi la aceasta şi un Carnaval Oscar la care participă de 1 iunie toate grădiniţele din oraş şi judeţ şi veţi avea dimensiunea a ce reprezintă aceşti bani."


Foarte amuzant cum mărturiseşte fără jenă  VPO deturnarea de fonduri în valoare de 600 de milioane de lei. Mă întreb dacă DNA ştie despre acest lucru, sau oamenii politici pe care VPO îi blamează, au muşamalizat pur şi simplu toată afacerea...

Cuvântul final aparţine unui cititor al ziarului Cuvântul Libertăţii:

“[Oscar] o revistă ca alte sute create chiar de dascăli cu experienţă…dar niciuna nu a avut susţinerea IŞJ şi implicit a directorilor numiţi politic... [...] ASTFEL DE VÂNZĂRI, FOLOSIND COPIII, ADUC SUTE DE MILIOANE LUNAR…Care este moneda de schimb?….denigrarea adversarilor politici…”

Iată în ce afaceri sordide cu statul a fost implicat VPO şi de ce l-a chemat el pe agramatul Răţoiu  dar şi pe alţi neaveniţi, la Craiova : să mănânce şi mai ales să bea, şi apoi să facă scandal la hotel, pe banii plătitorilor de taxe şi impozite din Craiova.

Mai este nevoie să mai adaug că revista s-a oprit imediat după declaraţia publică a doamnei Vasilescu? Oare de ce, dacă afacerea editării şi mai ales a difuzării ei  era una curată şi legală?

În ceea ce priveşte plagiatul lui VPO, nu am văzut o scuză mai penibilă, nici măcar la politicienii prinşi cu doctorate plagiate :
« povestea la care faceţi referire „bătrânul urât” a făcut-o în adolescenţă, pe când era elev şi era fermecat de lucrările marilor maeştri.”
Păi dacă era o poveste din adolescenţă, trebuia să rămână acolo, în sertarul adolescenţei… 
Încercând să se dezvinovăţească, cu un limbaj demn de un intelectual rafinat, VPO mai aruncă o găleată cu lături pe fostul său prieten, dar nu suflă o vorbă despre faptul că a încasat zece milioane de lei (din anul 2001) de la editura All, semnând cu numele său desene de Cezard. 
Restul e tăcere. 

Iată ce face Oscar, şi tăticul său, în capul plătitorilor de taxe şi impozite din Craiova



Un comentariu:

Anonim spunea...

Va felicitam pentru acuratetea dezvaluirilor si va rugam sa nu va opriti aici. Asa cum am aflat cine e de fapt Ciubotariu - Pisicul Patat, asa e bine sa aflam si despre Pirligras - Darth Vader si alti profitori ai universului BD.