luni, 2 noiembrie 2015

Cristian Păcurariu, la mulţi ani!

Cristi Păcurariu s-a născut pe 2 noiembrie 1978 la Cugir. A absolvit Facultatea de Arte Plastice de la Cluj şi a lucrat ca profesor de desen până în 2004 când, vizitând Salonul BD de la Gisors (Franţa), destinul i-a schimbat iremediabil soarta : s-a hotărât să devină desenator profesionist de benzi desenate.
 Vreme de un an de zile trimite probe la diverse edituri din Franţa. Una dintre acestea îi răspunde, Soleil, iar în 2005 începe colaborarea cu ea, semnând povestiri scurte apărute în trilogia Legendes de la Table Ronde (Legendele Mesei Rotunde).
Ulterior va colabora cu scenaristul Nicolas Jarry la dipticul Le testament des Siecles (Testamentul Secolelor), adaptare a unei serii de romane de tipul thriller religios scrise de Henri Loevenbruck. Cele două tomuri vor fi publicate în 2007 – Melencolia şi 2009 – La Pierre de Lorden.




În 2011 îi apare un nou diptic, Assasins, după un scenariu de Olivier Peru : volumul I – La Lumiere et le Tunel (Lumina şi Tunelul) în ianuarie, iar volumul II – Tu ne survivra point (Nu vei supravieţui) în noiembrie. Melanj între Indiana Jones şi Codul lui Da Vinci, dipticul abordează un subiect original : Hitler a “furat” secretul reînvierii şi-şi demarează cruciada (încă una !) pentru cucerirea lumii. Lawrence al Arabiei şi Sahir, ultimul reprezentant al Ordinului Haschischins (Asasinilor) înfiinţat pe vremea faraonilor, primesc misiunea să-l oprească pe Hitler.


În 2014 publică la editura Jungle primul volum din saga « A.N.G.E. », Genesis, o adaptare a romanelor cu aceleaşi titlu scrise de Anne Robillard, despre lupta dintre Agenţia Naţională de Gestionare a Extraordinarului (A.N.G.E.) şi Alianţa – un grup malefic care vrea să cucerească lumea.

Aşa cum se vede, până acum Păcurariu a ilustrat exclusiv scenarii de thriller-e fantastice. In 2014 va schimba registrul şi va lucra tot anul la o minuţioasă adaptare istorică şi, pe 7 ianuarie 2015, la editura Glenat, îi va apare albumul Soliman le Magnifique, scenariu de Esteban Mathieu şi Clotilde Bruneau.


În  prezent Cristi este angrenat în realizarea primului său proiect BD românesc, care va fi o mare surpriză pentru toţii fanii BD-ului istoric de la noi.

La vârsta de 37 de ani Cristian Păcurariu este un autor împlinit, unul dintre rarii desenatori BD români care se poate mândri cu faptul că trăieşte exclusiv din arta sa.
Stabilit la Sibiu, s-a făcut cunoscut bedefililor români datorită Salonului BD din localitate, acolo unde, de altfel,  am avut  plăcerea să-l întâlnesc, în 2014, după ce fusesem primul care a scris despre arta sa, încă din  2007, în paginile revistei de studii şi analiză a benzii desenate, Argonaut. De altfel, de-a lungul timpului, am cumpărat din Franţa toate albumele sale.


 La mulţi ani, Cristian Păcurariu şi aşteptăm de la tine cât mai multe  albume BD cu care să ne mândrim!

Niciun comentariu: