miercuri, 8 iulie 2015

Decât o revistă: “Spune-mi Eli”, de Dan Ungureanu



desen de Dan Ungureanu

 DoR (Decât o revistă) este o publicaţie atipică în peisajul editorial de la noi. 
 
Prea puţin mediatizată,  revista  are publicul său de tineri intelectuali,  care îşi pun întrebări existenţiale de genul  « Ce gândim ? Ce vrem ? Ce facem ?«.
Iată cum prezintă redacţia această publicaţie unică:
“Este o revistă trimestrială generalistă care publică poveşti despre cum trăim azi şi explorează familiarul realităţii româneşti, experienţele şi trăirile care ne sunt comune. Aprofundează o varietate de subiecte pe care le discutăm acasă, la muncă sau la bere: schimbări sociale, trenduri culturale, decizii personale.
Nişa noastră editorială e profunzimea, iar cititorii noştri sunt inteligenţi şi curioşi. Construim poveştile pe care le publicăm în aşa fel încât ele să stârnească, să edifice, să amuze. Credem că o revistă poate fi sinceră şi poate transmite emoţie.
Vrem ca DoR să rămână pe raftul cititorilor multă vreme după ce a fost parcursă. De aceea, îmbinăm scriitura cu ilustraţii, fotografii şi un concept grafic original, care fac ediţia tipărită un obiect de colecţie.
Decât o Revistă este publicată de asociația Media DoR.”
Aşa încât nu m-a mirat absolut  de loc când am găsit în paginile sale (nr. 20/vara 2015) primele capitole dintr-un roman grafic  aparte.

El se numeşte “Spune-mi Eli » şi este semnat de Dan Ungureanu.
Eli (Elisabeta Moldovan) este o tânără care a trăit 23 de ani în diverse instituţii sociale şi 10 ani în locuinţele colective ale  unor fundaţii. În prezent este independentă, are propria sa locuinţă şi este  vice-preşedinte a fundaţiei Ceva de Spus (www.cevadespus.ro) .  Fundaţia este alcătuită dintr-un grup de un grup de autoreprezentanți, persoane cu dizabilități intelectuale și fizice. (Autoreprezentant înseamnă să-şi spună  părerea și să povestească  despre ei).

Dan Ungureanu este un tânăr artist român. A absolvit   Liceul de Artă Dinu Lipatti din Piteşti, Facultatea de Arte din Timişoara – secţia de pictură. Între 2013-2015 a urmat un master în domenul „Children’s Book Illustration” la Cambridge School of Art.
În 2010 a debutat în domeniul editorial, câştigând un concurs de ilustraţii, şi a ilustrat  volumul  de poezii pentru copii Puiul Moţ (editura Benefica). Editura i-a comandat ilustraţii şi pentru alte cărţi (Aventurile măgărușului Zoli).
Ulterior, Dan Ungureanu  şi-a îndreptat atenţia către piaţa editorială străină şi, în prezent,  desenează coperţi şi ilustraţii pentru cărţi ce se adresează copiilor între 5 şi 12 ani publicate  de  editura Krullstone Publishing  din Statele Unite.
Astfel, din 2013 până astăzi a  realizat hainele grafice a mai multor  volume din seriile  Possum Squat, Saloman Sawdust’s Stories și Classics made current imaginate de scriitoarea Lucianne DeLong. 


Dar ilustraţia  de carte parcă nu-i ajunge şi atunci Dan Ungureanu şi-a dorit să abordeze şi  romanul  grafic.
Obişnuit cu activitatea de benevolat  (de 8 ani lucrează ca voluntar în echipa ce organizează Festivalul  « Plai») şi impresionat de povestea de viaţă a Elisabetei Moldovan, a demarat lucrul la romanul grafic Spune-mi Eli (Becoming Eli). Iată mai jos câteva extrase din romanul grafic,  şi-i ţinem pumnii autorului să găsească un editor profesionist pentru acest deosebit proiect de roman grafic social.



 Iar până să apară romanul grafic vă recomand să cumpăraţi revista Dor nr 20 (25 lei) pentru romanul grafic şi pentru întregul său conţinut.
Dodo Niţă

Bibliografie : 

   Dan Ungureanu (artist): “Ilustrația este mai mult decât o imagine. Trebuie să povestească, să deschidă viziuni dar și să călăuzească cititorul.”, interviu realizat de Oana Borviz – 25 ianuarie 2013.

Niciun comentariu: