marți, 26 mai 2015

Terapie de basm nr. 4-5/2015





A apărut,  în sfârşit, după aproape un an de tăcere,  noul număr al revistei TDB (Terapie de basm). Dar aşteptarea a meritat, pentru că este un număr dublu, conţinând mai multe benzi desenate, realist sau comic, în special de Mirel Dragomir.
Inedit în peisajul BD românesc,  lucrarea de bază este o piesă "mută", lipsind aproape în întregime baloanele de text, ceea ce obligă cititorul  să citească doar desenele.  Din acest punct de vedere, această lucrare poate fi comparată doar cu unele BD ale francezilor Druillet, Moebius sau Manara (L`Eté Indien).




Tot Mirel Dragomir mai desenează şi scurte BD comice, cu personajul său fetiş, Vasile, sau această lucrare, al cărei grafism este inspirat de seria Animal Lecteur a lui Libon (se vede că Mirel citeşte revista Spirou).


Piesa de rezistenţă a revistei mi se pare însă a fi dosarul  consacrat lui Radu Gavrilescu, un important autor BD optzecist şi mai ales reeditarea celei mai importante lucrări a acestuia, povestirea desenată Johnny Mnemonic, adaptare după William Gibson.
.

În fine, lucru firesc pentru o revistă timişoreană, găsim mai multe pagini consacrate atelierului de lucru al talentatului Victor Drujiniu.
 
Bref, acestea sunt principale argumente pentru care merită achiziţionată această revistă. Costă modica sumă de 10 lei şi poate fi cumpărată de la  librăriile specializate on-line sau din magazinele de presă Inmedio.

2 comentarii:

Roarkes spunea...

Am o rugaminte. A-si putea pune imaginea din B.D. Johnny Mnemonic de aici, in forumul System Shock ?
https://www.systemshock.org/index.php

Dodo Niţă spunea...

Sigur. Va rog insa sa citati numele desenatorului - Radu Gavrilescu si al revistei Terapie de Basm.