vineri, 8 mai 2015

East European Comic Con: albumul "Baladă Eroică" de Puiu Manu

În 1974 apărea în revista Cutezătorii ultimul episod - al 7-lea  - din aventurile celebrului detectiv socialist Dim Dunăreanu.
Scenariul, semnat de Octav Pancu-Iaşi este, în opinia mea, unul dintre cele mai bine scrise, dintre toate  episoadele. Acest ultim episod este oricum  unul esenţial în istoria personajului, despre care aflăm date biografice noi: data naşterii, cine a fost tatăl său, profesia lui Dim...  Folosind tehnica de flash-back, autorii povestesc despre ofiţerul armatei române Val Dunăreanu, tatăl lui Dim, care este ucis mişeleşte, pe la spate,  de hitlerişti, în acele zile tulburi de după 23 august 1944.
În partea a doua a benzii desenate, acţiunea se desfăşoară în anii 70, iar misiunea lui Dim este să-l împiedice pe un fost ofiţer hitlerist să recupereze comoara ascunsă în timpul retragerii din 44. Spre deosebire de episoadele anterioare, Dim nu se mai bate cu răufăcătorii ci doar îşi foloseşte exclusiv puterea minţii pentru a dejuca planurile lor.
În acest an, când se împlinesc 40 de ani de la dispariţia prematură a talentatului scriitor Octav Pancu-Iaşi, povestirea desenată a apărut sub forma unui mic album  de benzi desenate.
Planşele originale, apărute în serial în Cutezătorii - una pe săptămână - au fost remontate şi machetate special pentru album de către dl Victor Ilie.
Domnul Puiu Manu a desenat două coperţi originale, care scot în prim plan scene foarte dinamice din povestire.
În fine, la sfârşitul albumului găsiţi o scurtă prezentare a colaborării dintre Octav Pancu-Iaşi şi Puiu Manu, o colaborare deosebită, bazată exclusiv pe talent şi prietenie (Scriitor şi scenarist de cinema, Octav Pancu-Iaşi a scris scenarii BD doar pentru Puiu Manu).
.
desene de Puiu Manu (c)
Albumul a fost tipărit într-un tiraj limitat, şi va fi lansat la Comic Con, în acest week-end, în prezenţa domnului Puiu Manu, care va oferi autografe cititorilor săi.
Bedefilii din restul ţării care sunt interesaţi de acest mic album, pot să ne scrie pe adresa bdargonaut@yahoo.com. 

Niciun comentariu: