miercuri, 1 aprilie 2015

Festivalul Internaţional de Benzi Desenate SIBIU 2015



Asociația de prietenie « Ille et Vilaine – Sibiu »/APIVS și Asociația « Solidarité 35 Roumanie »/S35R vor organiza în zilele de 3, 4 si 5 aprilie 2015 a treia ediție a Festivalului Internațional de Benzi Desenate din Sibiu în sala CIT a Primăriei Municipiului Sibiu.
La ediția din 2014, Festivalul a atras mai mult de 1000 de participanți. In cei doi ani, Festivalul de Benzi Desenate de la Sibiu s-a impus ca unul dintre evenimentele de marcă a artelor grafice din România.
In timpul celor trei zile de Festival, publicul va putea descoperi autorii invitați și operele lor. In cadrul acestui eveniment sunt propuse diverse activități pentru a familiariza toate generațiile cu diversitatea stilurilor de benzi desenate (BD) : comics, manga, banda desenată europeană.
Inaugurarea Festivalului va avea loc vineri, 3 aprilie la ora 18,00 în sala CIT a Primăriei Municipiului Sibiu din Piaţa Mare unde vor fi prezenți și autorii de BD invitați.
Week-endul va fi ritmat de conferințe, dedicații, work-shop -uri și meciuri de BD. Librăria « Habitus » va fi de asemenea gazda altor evenimente.


La cea de-a treia ediție a Festivalului sunt invitați doi autori francezi și opt autori români :
 - Thomas Gosselin, autor francez de BD, creatorul albumelor « Sept milliards de chasseurs-cueilleurs » și «Les héros avancent masqués ».
- Jérôme Cazenave vine de la Berlin și va prezenta fanzinul « Mitscharf ».
- Puiu Manu este desenator de benzi desenate din 1957 şi recent a publicat albumul « Ioniță Tunsu, un haiduc de Bucuresti ».
- Octav Ungureanu este autorul albumului « Zobb, un extraterestru în București » publicat în 2014 de editura HACBD. Mai este și coordonatorul « Revistei Comics » şi genialul creator al afişului Festivalului de la Sibiu din 2015.
- Şerban Andreescu este unul dintre autorii cei mai prolifici din ultimii ani din România. A semnat albumele «Abu Hassan » după I.L. Caragiale, « Poveşti » după Ion Creangă şi « Castelul din Carpaţi » după Jules Verne,  la editura « Adenium ».
- Raluca Dragomir a publicat primul său album  în 2014,  sub titlul de « Zbeng şi Zbântui ».
- Dodo Niţă este critic de benzi desenate, autor a numeroase articole și cărți de specialitate despre benzile desenate.
Vor fi prezenți de asemenea :
- Toma Alexandru, care tocmai a lansat al treilea tom din seria « Ceva mărunt »
- Alin Ivan, creatorul lui Vlady, liliacul,
- redacţia « The Walking Dead România », ultima dintre revistele de benzi desenate care s-au născut în România.
Ediția 2015 a Festivalului va fi şi ocazia de a celebra trei aniversări importante : 
 - 90 de ani de banda desenată românească
- 50 ani de existență a Editurii « Ecole des Loisirs » 
- 25 de ani de la înfiinţarea Centrului Belgian al Benzii Desenate din Bruxelles
Fiecare aniversare va fi onorată printr-o expoziţie prezentată  în timpul Festivalului…
Intrarea la toate manifestările Festivalului este gratuită şi vizitatorii vor putea cumpăra benzi desenate de către autorii prezenți pe toată perioada week-endului.
Festivalul Internațional de Benzi Desenate de la Sibiu este un eveniment organizat de APIVS și S35R cu sprijinul : Primăriei Municipiului Sibiu, a Institutului Francez din România și a Lectoratului francez de la ULBS, Delegatiei Wallonie-Bruxelles de la București, Centrului Cultural German Sibiu, Asociației francezilor din Sibiu, Librăriei « Habitus », Asociației Bedefililor din România, Asociației « Bulle d'Encre » şi Asociației « La Ribambulle » din Franța, prozinului  Comics și  revistei HAC.
Acțiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.
Societățile comerciale NTN-SNR, SR2C, CON-A, CARREFOUR şi hotelul CONTINENTAL FORUM susțin financiar a treia ediție a Festivalului Internațional de Benzi desenate de la Sibiu.

Contact :
François Montier : 0757.588.704
montier.francois@yahoo.com
www.bdsibiu.ro
Sibiu Comics Club

Un comentariu:

The Linux Terminal spunea...

We love Sibiu! Good job!