miercuri, 21 ianuarie 2015

FLUIDE GLACIAL – o altă faţă a libertăţii de expresie din Franţa




Fluide Glacial este o revistă de benzi desenate satirice, fondată  pe 1 aprilie (sic !)  1975, de Gotlib, Alexis şi Jacques Diament. 
Desen de Gotlib
Bănuiesc că e inutil să-l prezint pe Marcel Gotlib cititorilor noştri, care sunt mult mai citiţi  şi cultivaţi decât cei ai lui S.A. şi V. P. - de fapt, sunt cam aceiaşi....
Cel mai nou număr al revistei Fluide Glacial   - 464/15 ianuarie 2015 - afişează o copertă provocatoare,  despre  « feţele galbene » care au luat în stăpînire Parisul şi, probabil, întreg Hexagonul, laolaltă cu cele mai frumoase franţuzoaice, în timp ce mândrii urmaşi ai galo-romanilor au ajuns cerşetori în propria lor ţară sau trag ricşele bogaţilor din Republica populară.
Global Time, unul dintre ziarele oficiale ale PCC, a protestat vehement contra acestei noi şi indecente provocări, de data aceasta contra unui popor paşnic,  care construieşte în ritm de cântece patriotice capitalismul socialist.
Redactorul şef al revistei Fluide Glacial,  Yan Lindigre, a ripostat,  declarând că e gata să trimită un miliard de exemplare din revista sa în Republica populară. 


Mai jos aveţi un alt desen de Gotlib, de-acum 40 de ani:  recunoaşteţi personajele? 
 În opinia lui S.A.  poate că şi Gotlib ar merita să fie împuşcat  pentru ireverenţiozitate, eventual cu gloanţe umplute cu apă sfinţită din bidon, de către pelerini -în coate şi genunchi - la moaştele Sfântului Mitică Blajinul.
 "Religia e opiumul poporului". Avea sau nu dreptate Lenin când susţinea acest lucru? În orice caz, el şi emulii săi  au  înlocuit  religia cu doctrina socialistă atee,  cu care au  inoculat creierele popoarelor cucerite şi de care, unii,  nici măcar după 25 de ani nu s-au dezbărat.

3 comentarii:

Costel BD spunea...

Fluide Glacial este revista mea preferata dupa Pif Gadget.
Aici am cunoscut maestri ca Maëster,Coyote, Gotlib si altii.
Am o colectie de 38 reviste.
Grande Marcel GOTLIB!

Alin Rautoiu spunea...

"Religia e opiumul poporului"
Citatul aparține lui Karl Marx, nu lui Lenin.

Dodo Niţă spunea...

Domnule Alin Ratoiu,
comentariul dumitale este inca o dovada, daca mai era nevoie, a illettrisme-ului incurabil de care suferi.
Asa cum orice absolvent de scoala primara poate sa citeasca,dar nu si dumneata, care pretinzi ca esti student, eu am scris ca Lenin sustine acest lucru, nu ca el a emis aceasta alegatie.
Dar, ca de obicei, pentru a te da destept, scoti din context propozitii sau fraze ale mele, sau ale altora despre mine si le comentezi batjocoritor.
Dar dumneata nu ai nicio vina, de vina sunt autorii ratati si masochisti Viorel si Marian, care ti-au acordat placa memoriala de la Leskovac pentru ca ai scris (si) despre ei:
"Ori în momentul în care foarte bună parte din istoria lor, în jur de cincizeci de ani, benzile noastre au fost de fapt în cea mai mare parte plagieri ale benzilor străine, după care fie benzi de propagandă, fie benzi publicate pentru că țineau de partidul comunist din Franța, iar după Revoluție cel puțin jumătate din tipăriturile de acest fel, în mod sigur partea mai răsărită, vin din afară, atunci nu cred că putem avea pretenția să zicem că avem o Bandă Desenată de aceeași vechime cu cea franco-belgiană sau nord americană."
Dumneata esti o dovada vie de degenerare a spiritului romanesc.
Felicitari, as vrea sa cred ca oamenii care te citesc te vor da drept exemplu negativ copiilor lor. Din pacate prostia este boala cea mai contagioasa a tarii in care traim si pe asta mizeaza si stapanii dumitale de la Jumatatea Plina care va folosesc pentru a incasa miliarde de lei de la alti fraieri, si apoi va vor arunca ca pe niste carpe murdare.