joi, 29 mai 2014

Maestrul Puiu Manu şi istoricul Adrian Cioroianu vorbesc la Craiova despre banda desenată






Casa de Cultură „Traian Demetrescu” organizează vineri, 30 mai, începând cu ora 17, în cadrul „Zilelor Municipiului Craiova” ediţia a XVIII-a, vernisajul expoziţiei „Istoria în imagini” a artistului plastic Puiu Manu.
Cu această ocazie va fi organizat un colocviu tematic, despre banda desenată ca artă în general şi despre geneza operei artistice a maestrului Puiu Manu în special, colocviu susţinut de profesorii Adrian Cioroianu, Ion Manolescu, Marius Leştaru, Paul Laffont şi criticul de bandă desenată Dodo Niţă.


 La vârsta de 86 de ani maestrul Puiu Manu este cel mai longeviv şi cel mai prolific artist BD din România, cu sute de benzi desenate publicate în majoritatea revistelor pentru copii de la noi, vreme de aproape 60 de ani. A semnat desenele la 11 albume BD.  În 2010 a primit trofeul  „Sandu Florea” pentru întreaga carieră artistică, iar în 2014 diploma „Amicus Maior” a Facultăţii de Istorie.

Prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, decanul Facultăţii de Istorie din Bucureşti, a  publicat  mai multe articole antologice despre banda desenată   în revistele  Dilema, Dilemateca, Lettre Internationale,  dar a  vorbit despre cea de-a noua artă  şi în volumele sale de istorie, inclusiv în romanul Adulter cu smochine şi pescăruşi. În anul 2011 a primit  Premiul Salonului Internaţional al Benzii Desenate de la Constanţa. A scris scenariul la albumul Căpitanul Ro, în curs de desenare de către  Puiu Manu.

Conf. univ. dr. Ion Manolescu (Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti) este un reputat jurnalist cultural şi scriitor. Cel mai cunoscut roman al său este Derapaj. În 2011 a publicat  volumul de exegeză literară şi artistică Benzile desenate şi canonul post-modern, a cărui copertă reproduce un desen extras dintr-o bandă desenată de Puiu Manu. În acelaşi an volumul a primit  Premiul Salonului Internaţional al Benzii Desenate de la Constanţa.

Lector univ. dr. Marius Leştaru (Universitatea din Bucureşti) a semnat scenariul la două albume desenate de Puiu Manu: Dim – Sarabandă în Golful Aden (2011) şi Ioniţă Tunsu – Un haiduc de Bucureşti (2013). În prezent publică împreună cu Puiu Manu povestiri BD istorice  în revista Cutezătorii.

 Profesorul Paul Laffont a fost ataşat cultural al Ambasadei Franţei la Bucureşti între 1991-1997. A fost fondatorul Alianţelor Franceze din România precum şi co-fondator, alături de Dodo Niţă, al Salonului Internaţional al Benzii Desenate din România (23 de ediţii). Este cetăţean de onoare al oraşului Ploieşti. În prezent Paul Laffont este traducător de benzi desenate şi reprezentant în Franţa al editurii italiene Pavesio.

Dodo Niţă este autorul Istoriei Benzii Desenate Româneşti (prima ediţie în 1992, a doua în 2010)  şi a altor 9  volume de exegeză despre  banda desenată, unele dintre ele fiind traduse în franceză, engleză, suedeză şi maghiară. A primit trofeul “Sandu Florea” în 2002 şi 2010.  Din 2013 este blogger Adevărul,   iar din 2014  susţine rubrica “Lumi bidimensionale” în revista  craioveană Scrisul Românesc.   În  anul 2010 a publicat volumul Puiu Manu – o monografie


Notă. Titlul postării este preluat de la articolul scris de Magda Bratu pentru  cotidianul craiovean Cuvântul Libertăţii, articol care poate fi citit aici.

Niciun comentariu: