marți, 1 aprilie 2014

Festival Internaţional de benzi desenate BD SIBIU 2014

desenul afişului de Andrei Moldovan



Asociația de prietenie 'Ille et Vilaine - Sibiu' în parteneriat cu Asociația 'Solidarite 35 Roumanie' din Franța organizează în zilele de 4, 5 și 6 aprilie 2014 în Sala CIT a Primăriei Sibiu (Piața Mare) a doua ediție a Festivalului Internațional de Benzi desenate de la Sibiu. 


Cel mai nou album (al treilea) al tandemului Dragan -Talambă va fi lansat în premieră la Festivalul de la Sibiu (editura Mandragora)




După o primă ediție a festivalului din 2013 încununată de succes, Festivalul Internațional de Benzi desenate revine pentru a prezența publicului și mai mulți artiști și mai multe evenimente atractive.
Timp de trei zile, publicul va putea întâlni autori ai benzilor desenate și vor descoperi operele acestora. Această ediție a festivalului propune activități diverse pentru familiarizarea cu toate stilurile de benzi desenate (comics, manga, banda desenată europeană).
Festivalul își va deschide porțile pentru public în ziua de vineri, 4 aprilie 2014 la ora 18,00 în sala CIT aflată în sediul Primăriei Sibiu din Piața Mare, când va avea loc inaugurarea și o prezentare generală a autorilor invitați.
 Sâmbătă 5 aprilie, Festivalul își va primi publicul între orele 10,00—17,00. Programul festivalului va cuprinde numeroase activități: expoziții, vânzare de carte cu dedicații din partea autorilor, lansări de carte, workshop-uri, conferințe, meciuri de benzi desenate: performanțe artistice în direct unde autorii vor lansa provocări pe hârtie.
 Duminică, 6 aprilie, între orele 10,00 — 14,00, un juriu format din autori profesioniști va înmâna premiile câștigătorilor concursului de benzi desenate 'Orașul Sibiu'.

În săptămâna 'Să știi mai multe, să fii mai bun' (7 — 11 aprilie 2014), Festivalul va continua cu ateliere de benzi desenate pentru elevii din școlile și liceele din Sibiu și județ.
La această a doua ediție sunt invitați trei autori francezi și cinci autori români.
Nylso este un autor de bandă desenată originar din Rennes, cunoscut mai ales prin seria Jérôme D'Alphagraph, dar și prin albumul De Roumanie en Moldavie avec leș Ateliers du Vent.
 Martin Robic aka Chapo este un desenator tânăr de 16 ans; el a primit Premiul pentru umor la cea de-a 41-a ediție a Festivalului de Banda Desenată de la Angouleme (cel mai mare festival de BD din lume).
 Aubry Poitrin revine la Sibiu după vizita de anul trecut, pentru a-și prezenta în benzi desenate adaptări ale câtorva poeme franceze.
 Șerban Andreescu este unul dintre autorii români de banda desenată cei mai prolifici la ora actuală. În doi ani a publicat 4 albume. Va veni la Sibiu pentru a ne prezenta ultima sa apariție.
 Alex Talambă aka Tamba s-a făcut deja remarcat în Franța prin albumul 'Sidi Bouzid Kids', în România prin 'Elabuga' și 'Mila 23' care rămân nume de referință ale noii generații de desenatori.
  Octav Ungureanu face și el parte din noul val de autori români, colaborând printre altele la revistele 'Comics' și 'Harap Alb Continuă'!
 Vlad Forsea se distinge prin personajul său Nilu Crocodilu.
 Dodo Nită, specialistul fără pereche al BD românești, va fi bineînțeles prezent alături de noi în cele trei zile ale festivalului.
Fiecare desenator își va prezenta operele, iar trei expoziții inedite vor fi propuse publicului din Sibiu pe toată durata Festivalului. 'Spirou Héros 5 étoiles' este o expoziție realizată de Wallonie-Bruxelles Internațional cu concursul Centrului belgian de bandă desenată și cu participarea editurii Dupuis. Ea a fost creată cu ocazia celei de 75-a aniversare a BD Spirou și ilustrează bogată sa istorie. Expoziția 'Vendetta', o prezentare în benzi desenate a rezistenței din Corsica (Franța) în timpul celui de-al doilea război mondial, va fi de asemenea prezenta în exclusivitateHotelul Ibis din Sibiu, unul din sponsorii festivalului va promova expoziția 'Ils revent le monde', care aruncă o privire asupra benzii desenate franceze de SF. Intrarea la Festival este gratuită, iar în week-end vizitatorii vor putea cumpăra cărțile de benzi desenate ale autorilor prezenți.Festivalul Internațional de Benzi Desenate de la Sibiu este un eveniment organizat de APIVS și S35R cu sprijinul: Primăriei Municipiului Sibiu, Institutului Francez din București, al Lectoratului Francez din Sibiu, Delegației Wallonie-Bruxelles din București, Consiliului General Ille et Vilaine, Asociației bedefililor din România, Asociației Francezilor din Sibiu, Asociației 'Bulle d'Encre', revistelor 'Comics' și 'Harap Alb continuă'.”

François Montier
Directorul Festivalului


Cel mai nou număr al fanzinului Comics va fi lansat la festivalul de la Sibiu



2 comentarii:

Simon Done spunea...

Pe grupul facultatii noastre ( FJSC ) a aparut urmatorul anunt:

,, În cadrul întâlnirilor matinale "Alo! Alo! Aici Radio Bucureşti!!!!", marţi, 8 aprilie, vă invit la o întâlnire de grad 0 cu doi dintre cei mai cunoscuţi grafferi din lumea artei "altfel" a Bucureştiului. Între orele 9.30 şi 11.00 a.m., puteţi să lansaţi un tir întreg de întrebări către Cage (specialist în Grafitti) şi Pisica Pătrată (specializat în Street Art) despre arta din underground. Ne vedem în R3! "

Ma intreb ce ar avea domnul Ciubotariu de comunicat studentilor si daca are de gand sa abordeze subiectul benzilor desenate.

anuta spunea...

Tinuta e pregatita, rezervarea e facuta, pusculita golita, asa ca ne vedem sambata!