sâmbătă, 8 februarie 2014

Eveniment BD: „Foire de Nuit” de Maria Surducan



 
(c) Maria Surducan

Pe data de 13 februarie curent  va apare în  cele mai bune librării din Franţa şi Belgia (şi mai ales în reţeaua atotcuprinzătoare FNAC)  banda desenată Foire de Nuit (Târgul de noapte) scrisă şi desenată de Maria Surducan.


(c) Maria Surducan

Romanul grafic are 80 de pagini în culori şi apare sub egida  micii edituri Moule a Gauffres, la preţul de 19 euro (85 lei). 
Iată cum prezintă editura banda desenată precum şi pe autoarea ei:

În adâncul pădurii, departe de oraş, straniul târg de noapte promite vizitatorilor săi o experienţă de neuitat. Lampadarele  luminează misterioasele  rulote  ale trupei, în care directorul a adunat   cei mai ciudaţi monştri din Europa de Est. Sunt aceste personaje reale ? Sunt ele inofensive?  Pe urmele personajului principal, cititorul va ajunge el însuşi în primejdie…



Născută în 1985 la Cluj Napoca, în România, Maria Surducan a absolvit în 2011 un master la Universitatea de Artă şi Design. A publicat benzi desenate în antologiile Book of George şi Urban Comics, în 2011 şi 2012. Autoare a mai multor cărţi pentru copii şi de benzi desenate în România, ea publică acum primul său album, în exclusivitate în limba franceză. »

(c) Maria Surducan

Am certitudinea că în acest an îmi va fi dat să prezint în fiecare lună cel puţin câte un album BD desenat de autori români.
Iată că acum, după fraţii Popescu, în peisajul benzii desenate francofone  s-au impus şi surorile Surducan. 
Mai mult, dacă fraţii Popescu desenează mai ales BD istorice şi thriller, surorile Surducan propun cititorului francez primele adevărate romane grafice scrise şi desenate de români (românce).
Noi, bedefilii de modă veche, adică francofoni, vom putea savura aceste benzi desenate în limba lui Moliere,  dar nu este trist şi dezamăgitor că tinerii bedefili români nu pot să se bucure şi ei de aceste mici bijuterii grafice tipărite în limba lui Eminescu?

Să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să visăm o clipă că  AFCN şi ICR, în loc  să bage miliarde de lei în  buzunarele escrocilor  auto-denumiţi  Muzeul Ciubotaru şi librăria pe jumătate plină,  ar  sprijini  o editură adevărată, precum HAC BD, sau Vellant,  sau Art, să editeze o colecţie de benzi desenate româneşti, în care frumoasele albume ale surorilor Surducan, fraţilor Popescu, Alex Tamba, ar coexista paşnic cu cele ale Liviei Rusz, Puiu Manu, Valentin Tănase, Albin Stănescu, Nicu Russu, Şerban Andreescu, Radu Marian, Jup, Adrian Barbu, Gabriel Rusu, Călin Stoicănescu, Viorel Pîrligras etc.

Vise, taică, vise!
 Până când autorii înşişi nu vor înceta să mai colaboreze cu aceşti paraziţi culturali care, până la urmă, trăiesc chiar pe spinarea lor,  şi vor începe să ia atitudine împotriva jafului banului public, la unison cu cititorii adevăraţi de benzi desenate (nu din cei care descarcă ilegal pe net comics-uri americane dar susţin cu tărie că nu există BD românească, precum un Alin Răţoiu) până atunci nu ar trebui să ne mirăm, şi să ne plângem,  că nu există bandă desenată românească!

Uniţi, salvăm  a noua artă din România! (sic!) 

Primele 10 planşe din albumul La Foire de Nuit puteţi să le admiraţi pe site-ul lanţului de librării FNAC

Frumoasa şi talentata Maria Surducan

Niciun comentariu: