duminică, 14 iulie 2013

De 14 iulie, PIF la toată lumea...




Lui Mircea şi tuturor pifofililor români

desen de Mircea Arapu
14 iulie – ziua naţională a Franţei. Pentru copiii „care eram” în anii 70, nu doar vacanţa venea cu trenul din Franţa,  ci mai ales singura revistă de benzi desenate pe care aveam şansa s-o citim în acea vreme,  Pif Gadget.

Aşa că vă propun să aniversăm ziua Franţei cu un pahar de şampanie (marque deposé) în mână şi cu ochii pe ecranul calculatorului (laptop-ului, e-phone-lui etc) citind un spumos dialog desenat dintre titanii benzii desenate pifiene, François Corteggiani şi Mircea Arapu.
Corteggiani („Kort”)  semnează de aproape doi ani  un strip cotidian  cu  aventurile lui Pif în paginile cotidianului l`Humanité - luni va apare în ziar stripul nr. 500 (Deschid o paranteză, păstrez şi astăzi în arhivele mele câteva zeci de exemplare din l`Humanité, cumpărate  în 1983, când revista Pif Gadget nu mai venea cu trenul din Franţa şi atunci plăteam contravaloarea unei cărţi scumpe pentru a cumpăra un  ziar în care citeam doar trei-patru casete cu peripeţiile lui Pif,  desenate de Rmas, pe vremea aceea...).
Mircea Arapu publică în fiecare zi câte un desen cu Pif legat de actualitatea franceză şi internaţională pe blogul său, pe care puteţi să-l accesaţi chiar de pe blogul benzilor desenate româneşti... la fel şi pe cel al marelui (şi la propriu şi la figurat) Corteggiani.
Iar dacă aţi uitat sau nu aţi învăţat limba franceză, citind benzile desenate ale acestor unici creatori este cea mai bună metodă de a o (re-)învăţa...
Bonne lecture!

Dodo Niţă

Pif par Francois Corteggiani



Pif par Mircea Arapu


Niciun comentariu: