luni, 27 mai 2013

Belgia îl sărbătoreşte pe Spirou, ajuns la venerabila vârstă de 75 de ani!





Deşi este aproape necunoscut pentru publicul bedefil din România, Spirou este unul dintre cele mai populare personaje ale benzilor desenate franco-belgiene. 2013 este un an deosebit pentru fanii eroului desenat, care împlineşte frumoasa vârstă de 75 de ani. 



Un motiv mai mult decât suficient pentru ca şi Centrul Belgian al Benzilor Desenate (CÉBÉBÉDÉ) să îmbrace haine de sărbătoare. Iubitorii celei de-a noua arte au timp, până la 6 octombrie, să viziteze expoziţia dedicată emblematicului personaj. 

Spirou (veveriţă în dialectul valon) a apărut pentru prima oară în paginile revistei cu acelaşi nume (care există şi astăzi), “Le Journal de Spirou”, la 21 aprilie 1938. Spre deosebire de Tintin, Spirou nu poate fi confundat cu artistul care l-a creat. Robert Velter – “Rob-Vel” este cel care l-a desenat pentru prima oară, în celebra sa uniformă roşie de liftier de la “Moustic–Hôtel”. Între timp, Spirou a devenit un reputat reporter de investigaţii, având şi un partener pe măsură, Fantasio. Eroul nostru a mai trecut, până astăzi, prin mâinile unor artişti precum Joseph Gillain – “Jijé”, André Franquin, Jean-Claude Fournier, Nicolas Broca sau Jean-Richard Geurts – “Janry”. 

Portretul lui Spirou, desenat de Frank Pe
Un personaj la fel de important al seriei este şi veveriţa Spip, prieten de nădejde al lui Spirou. Chiar şi astăzi, în ciuda crizei financiare, revista Spirou se ţine tare, în condiţiile în care rivala sa tradiţională, revista “Tintin”, a dispărut de pe piaţă încă din 1993, iar “Pilote”, revista lui Astérix, şi-a încetat apariţia în 1989. 


Desigur, Centrul Belgian al Benzilor Desenate, găzduit de o superbă clădire Art Nouveau proiectată de Victor Horta între 1903 şi 1906, “Magasins Wauques”, le oferă vizitatorilor şi alte surprize. 

Vedeta muzeului este Tintin, tânărul reporter creat de Georges Remi – “Hergé”, foarte cunoscut şi la noi. Foarte îndrăgiţi în România sunt şi ştrumfii, creaţi de Pierre Culliford – “Peyo” în 1958. Un alt personaj provenit din paginile revistei “Spirou”, simpaticul gropar Pierre Tombal, necunoscut încă la noi, îşi serbează în acest an cea de-a 30-a aniversare, motiv pentru care are şi el propria expoziţie temporară în cadrul CBBD. 


 Adrian Epure


Interiorul Centrului Belgian al Benzii Desenate, în viziunea lui Bob de Moor

Adrian Epure s-a născut la Galaţi, are 28 de ani şi este jurnalist. Primul său contact cu banda desenată l-a avut la vârsta de cinci ani, odată cu apariţia revistei “Carusel”. Astăzi colecţionează benzi desenate româneşti, în special istorice şi de aventuri, dar este şi un mare fan al lui Astérix. 



Notă. Iată încă un bun exemplu de bedefil român, în adevăratul sens al cuvântului. Colecţionează, vizitează, scrie despre pasiunea sa. Îi mulţumim şi invităm  şi pe ceilalţi bedefili să se manifeste. Blogul benzilor desenate româneşti este tribuna liberă a exprimării pasiunii lor.
D.N. 

Niciun comentariu: