duminică, 3 martie 2013

BDC nr. 1/2013


La Craiova a apărut cel de-al doilea număr al prozinului  BDC care, sub titulatura mai generoasă de Clubul Benzilor Desenate, publică de-acum şi autori  BD şi din alte oraşe.
 Coperta, tematică (aţi recunoscut, desigur, calendarul maiaş) este desenată migălos de arhitectul Cristian Ciomu. 


Tot el revine la BD după vreo 15 ani şi propune cititorilor câteva stripuri noi-nouţe cu  olteanul…Sucă! 
 Autorii craioveni scot din sertare câteva din piesele lor de rezistenţă, binecunoscute bedefililor:  Epistaxis din hamsii şi Fraţii, de Valentin Iordache, Fergonautul de Viorel Pîrligras, Prichindel de Cristian Ciomu, Bill o Bulleşte, de Marian Mirescu, Teapa de Cristian Păcurariu (desene) şi Marian Mirescu (scenariu), Domnul X, de Cristian Loghin, Salon BD de Nicolae Radu.                                                                                                 
 Mult mai proaspete (chiar dacă nu toate inedite) sunt BD-urile invitaţilor: excepţionala Omu` Ploii, de Adrian Barbu din Cluj (o puteţi citi şi pe benzidesenateromanestiblogspot.com), Vlady de Alin Ivan din Caracal sau Hell Level de Ionuţ Popescu din Bucureşti.
Excelentă idea editorilor de a publica în fiecare număr şi BD sârbeşti, în felul acesta autorii români pot să compare lucrările lor cu cele ale confraţilor de peste Dunăre, şi să vadă cam unde se situează, la scara europeană. In acest număr putem citi banda desenată profesionist de Tihomir Celanovic Chiar nu ştii?, tradusă în româneşte de neobositul Dragan Predic.


In fine mai găsim în revistă şi o scurtă BD inedită de M. Mirescu, intitulată Pofta redacţiei. Ea încearcă să parodieze (fără să reuşească) excelentele poveşti desenate de Gotlib,  cu Gai Luron răspunzînd scrisorilor trimise de cititorul său din Var, Jean-Pierre Liegeois.                                                                                                                         
Decât să miştocărească  pe blogul său revista profesionistă Harap Alb continuă, M. Mirescu ar face mai bine să se roage în genunchi de editorul ei, ca să-l înveţe tehnicile sale de marketing şi de comunicare. Pentru că altfel prozinul  retro BDC (atenţie, am scris retro şi nu paseist) nu va reuşi să-şi găsească un  public suficient de numeros pentru a-l susţine financiar. Şi ar fi mare păcat, pentru că publicaţia  reprezintă totuşi o colecţie de foarte bune benzi desenate ale anilor 80-90.
Prozinul BDC apare într-un tiraj foarte mic, o sută de exemplare, şi se difuzează doar prin corespondenţă. Costă numai 3 lei şi poate fi comandat pe adresa: grupbdc@gmail.com.
Pentru numărul următor sunt anunţate două foarte bune BD, Misterele Băniei de Viorel Pîrligras şi Moartea lui Decebal, de Cristian Ciomu.  Deci, să fim pe fază!


Niciun comentariu: