marți, 15 ianuarie 2013

Despre Enciclopedia fetelor şi Catel




În decembrie,  Moş Crăciun i-a adus fiicei mele Enciclopedia Fetelor de la editura Nemira.
Scrisă de Sonia Feertchak şi ilustrată de Catel,  cartea este un adevărat best-seller în Franţa, în fiecare an, începând cu 2002,  fiind editată o ediţie nouă, îmbunătăţită şi adusă la zi.
Enciclopedia Fetelor este un adevărat ghid de viaţă, iar în cele 600 de pagini, fetele  între 12 şi 18 ani, dar şi părinţii lor, pot găsi răspunsuri la 350 de întrebări existenţiale,  pe care şi le pot pune la un moment dat, în cursul adolescenţei lor, care, se ştie, este o perioadă mai zbuciumată din existenţa lor.


Cartea  este bogat ilustrată de Catel,  care nu  ezită să deseneze şi mai multe planşe de benzi desenate, sub titlul generic de „ Comic Strip: Fetele Enciclopediei”.
Acest lucru mi-a atras atenţia, mai ales că numele Catel îmi suna cunoscut, şi am căutat-o  pe internet.
Iată ce am găsit.
Înainte de orice, să remarcăm că artista, pe numele său adevărat Catherine Muller,  este o femeie deosebit de  frumoasă.
Născută în 1964, Catel  a absolvit Facultatea de Arte Plastice de la Strasbourg în 1990. În acelaşi an a păşit cu dreptul în lumea ilustraţiei de carte pentru copii, fiind selecţionată pentru a participa la cel mai mare festival de carte ilustrată pentru copii, cel de la Bologna, din Italia. Vreme de un deceniu a colaborat la diverse reviste şi a semnat ilustraţia la peste 50 de cărţi pentru copii.
După anul 2000 începe să deseneze (şi să primească premii pentru ele) benzi desenate pentru un public adult:
2005 –  Sang de Valentines, scenariu Christian de Metter – premiul publicului la festivalul de la Angouleme
2007 – Kiki de Montparnasse, scenariu José Louis Bocquet - premiul pentru cel mai bun album la Festivalul de la Lyon
2010 – Dolor, scenariu Philippe Paringaux, premiul „Coup de foudre” pentru la Festivalul Bulles en Nord
2012 – Olympe de Gouge, scenariu José Louis Bocquet  – premiul „Drepturile Omului” la Festivalul de la Aubenas.
Născută cu un talent extraordinar,  dar dotată şi cu o facilitate de a desena rar întâlnită, ea a semnat numeroase alte albume BD, atât pentru copii, cât şi pentru părinţii lor. Vă invit să-i descoperiţi întreaga bio-bibliografie pe site-ul său www.catel-m.com,  unde puteţi să vizionaţi şi un foarte interesant film „making-off” despre colaborarea sa cu scenarisul Bocquet la realizarea albumului Olympe de Gouge.
Şi, întorcându-ne la punctul de plecare, Enciclopedia Fetelor este o carte foarte interesantă şi utilă atât adolescentelor cât, poate, mai ales părinţilor lor.

Dodo Niţă

Notă. Pentru a ilustra faptul – dacă mai era nevoie - că banda desenată face parte din cultura generală şi din viaţa de zi cu zi a francezilor de toate vârstele, scriitoarea cărţii, Sonia Feertchak, nu ezită să folosească, pentru exemplificare, personaje de benzi desenate:

“ Singurătate. Orice am încerca să dăm de înţeles, singurătatea nu ne face niciodată fericiţi. Lucky Luke nu este un model de viaţă, ci un  erou de benzi desenate;  şi pe urmă, nu e chiar atât de singur cum se laudă – îl are lângă el pe Jolly Jumper, calul său gânditor şi vorbăreţ”.

“Grosolănii. Nu, nu e o glumă. Ca să nu cazi în vârtejul grosolăniilor din jur, nu ezita să procedezi precum căpitanul Haddock din Tintin: inventează înjurături, jigniri, invective originale şi personale”.        


Niciun comentariu: