luni, 14 ianuarie 2013

Adrian Barbu - "Omu` Ploii "





Din periplul clujean nu m-am întors cu mâinile goale ci şi cu această bandă desenată excepţională, Omu  Ploii, oferită de marele artist Adrian Barbu  cititorilor blogului nostru.



În cele  patru planşe  autorul  condensează o uriaşă  doză de umor nebun, realizată prin comicul de limbaj, comicul de situaţie şi mai ales prin grafismul său unic.
Adrian Barbu demonstrează prin această BD cum se realizează profesionist  un echilibru grafic, cum trebuie jonglat  alb-negrul cu  o a treia culoare (*) pentru a asigura maximum de expresivitate într-o planşă.
Priviţi cum desenează Barbu – doar din câteva linii - personajele şi decorul minimalist, priviţi cum ştie să pună în pagină baloanele, pentru a nu împiedica lizibilitatea planşei. E clar că autorul a înţeles şi şi-a însuşit la perfecţie regulile “liniei clare” a marelui Hergé.
Bucuraţi-vă privirile cu fizionomiile  haioase ale personajelor. Şi, apropo, aţi remarcat cum – ca un adevărat regizor – Adrian Barbu animă doar două personaje? Da, în ciuda aparenţelor, sunt doar două: Nastratin Hogea şi personajul colectiv – acel cor antic din tragediile greceşti. Doar că, dacă în antichitate corul se auzea pe o singură voce, aici “auzim” o adevărată cacofonie, amplificând efectul comic.
Citiţi şi vă bucuraţi!

Dodo Niţă

(*) Pentru a înţelege şi  mai bine,  comparaţi combinaţia alb-negru şi o culoare  la Adrian Barbu cu cea folosită în albumele din colecţia Stadion. 






 Mulţumim, Adrian Barbu, pentru că exişti. Şi ne răsfeţi cu  aceste minunate benzi desenate!

Niciun comentariu: