vineri, 16 noiembrie 2012

Anton PERUSSI



Zilele trecute un grafician aproape uitat (dar nu de către  noi, pasionaţii!) a împlinit 76 de ani. Este vorba de Anton Perussi, autor al unei benzi desenate apărute în revista Cutezătorii,  dar despre care nu am scris în Dicţionarul Benzii Desenate din România. Astăzi, graţie doctorului Paul Stoica  (căruia îi mulţumesc şi pe această cale), şi a internetului, sunt în măsură să creionez  o schiţă de portret a artistului.


Anton Perussi s-a născut pe  13 noiembrie 1936 la Bucureşti. A absolvit Institutul de Arte plastice Ioan Grigorescu (unde i-a avut ca profesori pe Ştefan Constantinescu şi Paul Mircovici)  în 1962.  Probabil căsătorit cu  Claudia Perussi – Chirtu, absolventă a Institutului de Arhitectură tot în 1962.

 A debutat în 1963, la salonul naţional anual de grafică. A participat la numeroase expoziţii de grafică românească peste hotare: 1968 - Linz şi Florenţa; 1969 - Varşovia, Cracovia, Praga, Chile; 1970 - Regensburg, Lodz, Abano-Terme, Sao Paulo,  la bienala de xilogravură de la Capri (1969) şi Banska-Bystrica (1970), a 36-a Bienală de la Veneţia, etc.  A avut expoziţii personale  la Bucureşti,  în 1968  şi 1972 (xilogravură).


Anton Perussi a semnat coperţi şi/sau ilustraţii la următoarele cărţi:
1964 – Monastirea Argeşului, balade populare,  Editura Tineretului
1965 - Buchet în august, de  Dragoş Vicol
1969 – Pygmalion: povestiri mitologice, Editura Tineretului
1971 – In zale albe, versuri de A. I. Zăinescu, ed Eminescu
1971 - Incursiuni în literatura de azi, de Voicu  Bugariu,  Editura Eminescu
1972 -  Nici un om nu este o insulă,  nuvele neozeelandeze traduse în româneşte de Elena
Heroveanu, Editura Univers
1972 –  O viaţă de om aşa cum a fost, de Nicolae Iorga,  Editura Minerva
1972 - Poveşti cu tâlc, de Alexandru  Mitru, Editura Ion Creangă,
1977 - Poveştile visului, de Monica Aslan, Editura Ion Creangă
1977 - Arta: o ipostază a libertăţii, de Victor Ernest Masek, Editura Univers  
1980 -  Das Goldene Haehnchen (Kinderbuch) de Alexandru Mitru, traducere în
 germană de Hedi Hauser,  Editura Ion Creangă.
 
 
 
După această dată numele lui Anton Perussi dispare din peisajul graficii româneşti.  Este posibil ca el să se fi stabilit în Statele Unite. Pe net am găsit un anume Anton C. Perussi, în vârstă de exact 76 de ani, care locuieşte în prezent în oraşul  Beaverton,  din statul american Oregon.

Aşa cum spuneam, Anton Perussi a publicat o singură bandă desenată (utilizând un grafism neobişnuit în BD): Vremea lui Ţepeş Vodă, după un  scenariu de Vasile Manuceanu, care a apărut în 1969 în revista Cutezătorii.
Povestea respectivă poate fi consultată pe blogul http://revistacutezatorii.blogspot.ro.


Dodo Niţă


Niciun comentariu: