marți, 9 octombrie 2012

Dan Popescu în Casemate




Dan Popescu este un  desenator de benzi desenate din Buzău. După mai multe experienţe dezamăgitoare cu edituri româneşti  decide, împreună cu fratele său Augustin, să  abordeze piaţa franceză. Foarte repede editura Soleil îi angajează şi chiar creează o colecţie specială pentru albumele lor: “Les Carnets Secrets de Vatican”
In anul 2004 editura First Editions a publicat o carte de istorie a Franţei pe înţelesul tuturor, semnată de Jean-Joseph Julaud. L`Histoire de France pour les Nuls devine în scurt timp un adevărat best-seller – peste 820.000 de exemplare vândute!
Aşa cum se întâmplă de fiecare dată în Hexagon, editorul s-a gândit imediat şi la o adaptare în benzi desenate a cărţii respective.
Doar că istoria Franţei nu încape într-un volum de 48 de pagini, aşa încât editorul a  hotărât să publice o serie de 12 albume,  şi pentru asta a creat un adevărat studiou  BD, care să  asigure un ritm de 2 albume pe an: doi scenarişti, doi  desenatori, un colorist şi un  desenator de story-bord. Pentru a asigura coerenţa grafică a seriei,  s-a hotărât ca desenatorul de story-board să fie acelaşi pentru toate cele 12 albume. El se numeşte… Dan Popescu.
Compatriotul nostru se achită cu brio de această sarcină grea, care presupune în egală măsură o muncă enormă de documentare,  pentru asigurarea veridicităţii istorice  precum şi un ritm susţinut de desen, pentru a respecta termenele.
Primul volum, Les Gaulois, a apărut în octombrie 2011.
Casemate, revistă de studii şi analiză a benzii desenate cu cel mai mare tiraj din Franţa,  îi consacră un dosar de 4 pagini în nr. 41, apărut în aceeaşi lună, sub titlul Passe-moi le Celte!, demonstrând astfel importanţa şi seriozitatea proiectului.



Pagină din revista Casemate, în care o planşă din album este comentată de către autorii săi



Al doilea volum, Le Haut Moyen Age, a apărut în  aprilie 2012, în timp ce al treilea, Des Croisades aux Templiers, trebuie să iasă chiar în  aceste zile.

Dan Popescu este un autor român de benzi desenate. 

Dodo Niţă

Un comentariu:

Mircea Arapu spunea...

Buni, fratii Popescu !