miercuri, 12 septembrie 2012

Gabriel Rusu: "Viaţa ca o bandă desenată"



În data de 10 septembrie autorul BD Gabriel Rusu a deschis la Gherla, oraşul său natal, expoziţia intitulată “Viaţa ca o bandă desenată” .
Cităm in-extenso articolul “Benzi desenate SF şi de aventură la Gherla, cu Gabriel Rusu”, publicat în ziarul local Gherla Info:


Adrian Barbu şi Gabriel Rusu la vernisaj





"După zeci de expoziţii naţionale şi internaţionale, artistul Gabriel Rusu, originar din Gherla, acum stabilit în Cluj, a prezentat lucrările sale de bandă desenată şi la Gherla, cu prilejul Zilelor Municipiului Gherla. Un talent polivalent, Gabriel Rusu a făcut în faţa oaspeţilor aflaţi vineri la expoziţia de la muzeul de istorie o scurtă trecere în revistă a activităţii sale prodigioase, ilustrată cu imagini de arhivă. Cei prezenţi au putut admira câteva din lucrările artistului, care a publicat în ultimii 25 de ani în mai multe reviste de specialitate. Evenimentul s-a bucurat de o prezentare a profesorului Martin Lengyel, cel care l-a îndrumat pe Gabriel Rusu în arta desenului încă din timpul scolii. Alături i-au fost desenatorul Adrian Barbu şi Nicu Oprea de la Cenaclul SF "Victor Papilian".

Cu prilejul expose-ului său, Gabriel Rusu a dezvăluit celor prezenţi că intenţionează realizarea unei istorii în bandă desenată a românilor, o lucrare de mare amploare, care ar urma să conţină şi lucrări ale unor nume de referinţă din BD-ul românesc.


Expoziţia de la muzeu a fost condimentată cu un scurt recital la chitară al Cameliei Hodiş şi cu un minirecital ad-hoc de muzică folk, susţinut chiar de Gabi Rusu şi Adi Barbu.  La vernisaj a fost prezent primarul Marius Sabo, oficialităţi locale, oaspeţi, alţi invitaţi, fani ai genului BD.





 Gabriel Virgil Rusu s-a născut în 1967 la Gherla. Este absolvent al Academiei de Poliţie Cluj, specializarea drept; absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii Babeş-Bolyai. Autor BDSF, copertator SF. Este membru al cenaclului Victor Papilian şi colaborator al cenaclului Pentagrama. A debutat în 1990, în revista "Universul copiilor". Album de autor: Premiera (Ed. Risoprint,1996). A publicat în: Universul copiilor, Mini Azi, Jurnalul SF, Strip Top, Renaşterea Bănăţeană, Mesagerul Transilvan. În pregătire, albumul Eternul Adam. Participant la Saloanele naţionale de BD.
A primit 10 premii, dintre care cele  mai importante sunt:
- Premiul I, salonul BD Braşov 1995;
- Premiul special de debut pentru album, Salonul BD Craiova 1996;
  - Premiul II, Salonul BD Braşov 1997."

Un filmuleţ de la vernisaj poate fi vizionat pe www.gherlainfo.ro.

Niciun comentariu: