joi, 17 mai 2012

"Keraban Încăpăţânatul" în benzi desenate




O  noutate a anului 2012 o reprezintă adaptarea romanului  “Keraban încăpăţânatul” al lui Jules Verne,  de către Călin Stoicănescu. Un album frumos, bogat colorat,  apărut la editura Studis, copertat şi tipărit pe hârtie lucioasă, groasă.
În cele 32 de pagini sunt condensate aventurile prin care trece Keraban din cauza faptului că nu vrea nici în ruptul capului să se supună noului ordin de impozitare a traversării pe vas a Bosforului. Astfel, el vrea să dovedească tuturor că poate ajunge la Scutari şi fără să plătească. Şi-ar fi tăiat mai degrabă o mână decât să o bage in buzunar ca să scoată cele 10 parale.
Odată ideea băgată în cap, Keraban porneşte împreună cu câţiva prieteni să înconjoare Marea Neagră şi nu oricum, ci într-o diligenţă, chiar dacă acest mijloc de locomoţie o să-l coste cu mult mai multe parale şi timp.Scopul lui Keraban este de a ajunge la Scutari,  unde trebuie să fie prezent la nunta fiului său cu fiica bancherului din Odessa. 
În timpul acestei călătorii ajung să se împotmolească în Delta Dunării, să fie atacaţi de mistreţi, să înhame dromaderi în loc de cai, să se ciocnească cu un alt grup de călători numai pentru a traversa EL primul o cale ferată, riscând să fie loviţi de tren şi multe alte peripeţii.  Viitoarea mireasă este răpită de piraţi, Keraban este încă pe drum, timpul trece şi data nunţii se apropie cu repeziciune.  De ce anume se grabesc să celebreze căsătoria până la o anumită dată veţi afla citind albumul.
Şi chiar dacă ajung la Scutari, iar fata este salvată, nu se poate ţine aici nunta pe motiv că domiciulul mirelui nu este în această localitate ci...pe malul celălalt al Bosforului, în Constantinopol!
Citind acest volum palpitant de bandă desenată veţi afla atât deznodământul, cât şi multe alte întâmplări despre care nu am pomenit aici.
Lectură plăcută!

Ana-Maria Băsceanu

Notă. Albumul poate fi comandat aici.




Niciun comentariu: