joi, 29 martie 2012

Urban Comics - Made in Cluj

Ieri,  28 martie, la Casa Matei din Cluj-Napoca,  s-a  lansat  antologia de benzi desenate, “Urban Comics - Made in Cluj”, în care şaisprezece tineri autori  îşi prezintă poveştile desenate.  După cum afirmă Fabian Mühlthaler, în primele pagini ale albumului, lucrările sunt rezultatul unei serii de workshop-uri organizate de  Centrul Cultural German din  Cluj,  începând din decembrie 2010. 
După o scurtă prezentare a evenimentului de către directorul Centrului Cultural German Cluj-Napoca, Fabian Mühlthaler, şi de către doi dintre autorii de bandă desenată, publicul prezent a putut cumpăra şi înfrumuseţa albumul cu o mulţime de dedicaţii şi desene personalizate.
Albumul cartonat, de lux, a fost publicat de Centrul Cultural German din Cluj  în 2012, atât în limba română, cât şi în limba germană. Artiştii care şi-au adus aportul la această antologie, unii absolvenţi de Arte, alţii încă elevi sau studenţi, însă toţi pasionaţi de benzi desenate, îşi prezintă povestioarele în stilul propriu, cu desene mai schiţate sau mai detaliate, în culori sau alb-negru,  care acompaniază textul mai vesel sau mai trist, după caz. Cele aproximativ 80 de pagini au în comun arhitectura oraşului Cluj-Napoca: biserici, statui, clădiri vechi, dar şi străzi lăturalnice şi chiar alei din cimitir.
Seria poveştilor transpuse în BD se încheie cu cireaşa de pe tort (după părerea mea), “Happy no year” a lui Adrian Barbu,  unde se observă experienţa îndelungată a autorului.
În ultimele pagini ale albumului, pot fi găsite scurte descrieri ale tinerilor desenatori precum şi  datele de contact ale acestora,  însoţite de mici ilustraţii, portrete sau autoportrete.

Ana-Maria Băsceanu 
(text şi fotografii)













Un comentariu:

Graphite spunea...

Multumim, Ana-Maria, a fost intr-adevar un eveniment-premiera pentru cluj. Speram sa fie primul dintr-o serie. Pana atunci voma aduce albumele Urban Comics la cat mai multe maifestari BD din tara.